Evenimentul Zilei > Actualitate > Care este scopul desecretizării dosarului „10 august”. Care sunt directivele Guvernului
Care este scopul desecretizării dosarului „10 august”. Care sunt directivele Guvernului

Care este scopul desecretizării dosarului „10 august”. Care sunt directivele Guvernului

„Dosarul 10 august”, privind intervenția jandarmilor în Piața Victoriei la 10 august anul trecut și aflat în prezent la DIICOT va fi desectetizat până la sfârșitul lunii.

Guvernul a luat această hotărâre în legătură cu dosarul, întrucât el generează neîncrederea cetățenilor în instituțiile statului acesta fiind și motivul pentru care trebuie desecretizat.

El a fost deschis în urma sesizării jandarmeriei și este vorba de infracțiuni ce țin de siguranța națională. Câteva file din raport  prezintă planul de risc care a stat la baza planului de intervenție, care au fost secretizate. De aici a rezultat întreaga confuzie, arată pe blogul jurnalistul Radu Tudor.

Raportul Jandarmeriei din cazul 10 august va ajunge integral la Parchetul General „cât de repede posibil”.

Scopul desecretizării ar mai fi nu neapărat găsirea unor vinovați, ci reabilitarea Jandarmeriei în ochii oamenilor.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la Mitingul Diasporei  din 10 august anul trecut, acuzându-i de violenţă. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.

Până acum, au fost audiați cel puţin  1.180 de martori şi sute de victime ale violenţelor de acum un an. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate şi au ajuns la procurori.