Care este interesul UE în războiul cu Rusia și China?

Sursa foto: Arhiva EVZ

Invazia rusească în Ucraina a fost, cu siguranță, cel mai inuman moment al secolului 21. Dar lucrurile ar fi putut fi evitate înainte de a ajunge la acest punct.

De fapt, a existat un proces numit Procesul Minsk, prin care Franța a încercat să convingă Ucraina să se așeze la masa negocierilor cu cei care doreau autonomie în cele două provincii din regiunea Donbas. Protocolul de la Minsk, semnat în 2014 de reprezentanții Ucrainei, Federației Ruse, autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Luhansk și ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pentru a opri războiul din Donbas, nu a funcționat bine din cauza reticența Franței. Dar acest proces ar fi putut să nu se transforme într-un război dacă, de exemplu, Turciei i s-ar fi oferi ocazia de a se implica mai activ.

Numai că efortul SUA de a „alinia” Rusia și China, în urma unor demersuri contrare intereselor populației europene, a atras astăzi jumătate de miliard de persoane într-o aventură incertă în pragul unei ierni geroase.

Doi belgieni sunt responsabili pentru aceasta: Charles Michel, președintele Consiliului European și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Ați auzit din partea celor doi vreun singur cuvânt de laudă la adresa eforturilor depuse de Turcia pentru oprirea războiului din Ucraina? Vreunul dintre responsabilii UE care printr-o uriașă manevră au direcționat către țările lor cerealele ucrainene a spus ceva de bine despre acest acord? Toate declarațiile încep cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, iar numele Turciei apare prin al doilea sau al treilea paragraf.

Tot cei doi au invitat toate țările candidate să participe la reuniunea informală a liderilor UE, care va avea loc în perioada 6-7 octombrie la Praga însă nu au invitat încă Turcia. Teama lor este că președintele Erdoğan va prezenta o foaie de parcurs clară care va da roade în privința încheierii cât mai rapide a războiului din Ucraina și va atrage astfel atenția europenilor. Acest plan nu doar că îi va salva pe bieții ucraineni de catastrofa teribilă a războiului, dar le va și europenilor hrana în această iarnă.

Războiul din Ucraina și, în urma lui, posibile războaie în Marea Neagră și Mediterana nu sunt nici în interesul poporului american. Modalitatea prin care se poate scăpa de hegemonia economică a Chinei nu este să faci praf China ci să depreciezi dolarul și să te asiguri că firmele americane iau o cotă mai mare din creșterea economică a Chinei.

China și Rusia sunt țări care au arătat de nenumărate ori că susțin cooperarea economică și politică în regiunea lor. Am putut vedea acest lucru la prima mână, la summitul Organizației Cooperării de la Shanghai, care a avut loc săptămâna trecută la Samarkand. Ce a spus la Samarkand și la ONU în legătură cu eforturile de pace ale Turciei, președintele Erdoğan ar putea spune acum și la Praga. Ar fi în beneficiul întregului continent, al întregii lumi. Ce bine ar fi dacă am putea trece de cei doi din Bruxelles!

Autor: Hakkı Öcal

sursa: milliyet.com.tr