Consumul de cel puțin două porții de avocado săptămânal a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta mai multe tipuri de boli de inimă, sugerează un nou studiu.
Creșterea consumului de avocado
„Studiul nostru oferă dovezi suplimentare că aportul de grăsimi nesaturate de origine vegetală poate îmbunătăți calitatea dietei și este o componentă importantă în prevenirea bolilor cardiovasculare”, a spus Lorena S. Pacheco, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston. „Aceste constatări sunt notabile deoarece consumul de avocado a crescut abrupt în SUA în ultimii 20 de ani, conform datelor de la Departamentul Agriculturii al SUA”, a adăugat Pacheco într-un comunicat de presă.
Cercetătorii au urmărit timp de 30 de ani peste 68.780 de femei din cadrul Nurses’ Health Study și peste 41.700 de bărbați din cadrul Health Professionals Follow-up Study, care nu au suferit de cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral la începutul perioadei de studiu. Dietele participanților au fost apoi evaluate la fiecare patru ani printr-un chestionar, care le-a măsurat aportul de avocado. O porție echivalează cu aproximativ o ceașcă de avocado.
În timpul perioadei de studiu, cercetătorii au documentat 9.185 de evenimente de boală coronariană și 5.290 de accidente vasculare cerebrale. Echipa a descoperit că participanții care au mâncat două sau mai multe porții de avocado în fiecare săptămână prezentau un risc cu 16% mai mic decât cei care consumau rar fructele pentru a dezvolta boli cardiovasculare și un risc cu 21% mai mic de boli coronariene.
Soluția pentru o dietă sănătoasă
În plus, cercetătorii au concluzionat, prin modelare statistică, că înlocuirea unei jumătăți de porție pe zi de margarină, unt, ou, iaurt, brânză sau carne procesată poate duce la un risc cu 16 până la 22% mai mic de boli cardiovasculare, potrivit The Hill.
„Deși niciun aliment nu este soluția pentru a avea o dietă sănătoasă, acest studiu este o dovadă că avocado are posibile beneficii pentru sănătate. Acest lucru este promițător deoarece este un produs alimentar popular, accesibil, de dorit și ușor de inclus în mesele consumate de mulți americani acasă și în restaurante”, a declarat Cheryl Anderson, președintele Consiliului pentru Epidemiologie și Prevenire al Asociației Americane a Inimii.