Care este diferența dintre anxietate și depresie?
- Adrian Dumitru
- 23 septembrie 2019, 07:51
Anxietatea și depresia sunt două dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală. Aceste tulburări apar atunci când nu avem grijă de propriile nevoi, când ne punem propria fericire în mâinile altei persoane, când nu ne dăm timp să ne analizăm fricile, într-un cuvânt atunci când nu avem igienă emoțională.
Atât depresia cât și anxietatea își găsesc „rezolvarea” în cabinetul de psihoterapie sau în rețeta cu medicamente ale medicului psihiatru, însă până la găsirea soluției trebuie să acceptăm că avem o problemă și să înțelegem simptomele și diferențele dintre cele două tulburări.
O diferență cheie între cele două definiții este aceea că una se referă la o singură boală, iar cealaltă la un grup de afecțiuni. Depresia este în esență o tulburare. Deși are o mulțime de simptome diferite și se poate simți foarte diferit de persoane diferite, termenul se referă la o singură afecțiune.
Anxietatea, pe de altă parte, este un termen „umbrelă” care cuprinde o serie de condiții mai specifice. Cea mai răspândită dintre acestea este tulburarea de anxietate generalizată. Dar anxietatea se întinde și pe mai multe afecțiuni mai puțin obișnuite, despre care poate ați auzit. Acestea includ fobiile, tulburările de panică, tulburările de ajustare și reacția la stres. Diferențele suplimentare dintre depresie și anxietate includ simptomele tulburărilor și medicamentele utilizate pentru tratamentul lor.
Diferențe în simptome
Compararea semnelor de anxietate cu simptomele depresiei este o modalitate de a diferenția tulburările. Simptomele anxietății includ: oboseală, neliniște, transpirație, incapacitatea de concentrare, ruminație sau modele de gândire obsesivă, greață, insomnie, atacuri de panică, iritabilitate, izolare și chiar modificări ale apetitului.
Depresia este definită prin a avea o dispoziție scăzută și o pierdere a interesului sau a plăcerii în majoritatea activităților, timp de două săptămâni sau mai mult. Acestea sunt văzute ca „simptome de bază” ale depresiei. Există o serie de alte simptome legate de starea de spirit pe care o persoană cu depresie le poate experimenta, inclusiv: vinovăție, neajutorare, stima de sine scăzută sau încredere scăzută în forțele proprii și chiar gânduri de moarte sau sinucidere.
Depresia implică multe dintre aceleași simptome ca anxietatea, dar unele, cum ar fi îngrijorarea excesivă sau frica, nu sunt asociate direct cu depresia. De asemenea, experimentarea gândurilor suicidale este legată mai des de depresie decât de anxietate.
Le poți avea pe amândouă în același timp?
De fapt, nu este doar posibil; este destul de comun. Aproape jumătate dintre persoanele cu tulburări de anxietate generalizată vor avea, de asemenea, depresie. Atunci când condițiile coexistă astfel, ele pot fi mai severe și de lungă durată decât de obicei.
De asemenea, este posibil ca o persoană să fie diagnosticată cu una dintre afecțiuni și să aibă simptome ale celeilalte. Modul în care simptomele se suprapun face procesul de diagnosticare mai dificil de aceea trebuie evitat să ne lăsăm diagnosticați după propriile cunoștințe sau ale celor care nu au pregătire în domeniu.
În altă ordine de idei, mulți experți consideră de fapt „anxietatea mixtă și tulburarea depresivă” ca o categorie separată în sine. Aceasta este situația în care cineva poate avea simptome ale ambelor afecțiuni, dar nu suficient de sever pentru a putea pune un diagnostic formal al oricărei afecțiuni. Cu toate acestea, această combinație poate provoca încă o suferință considerabilă și ne poate afecta viața de zi cu zi.
Acest material nu are rolul de auto diagnosticare, ci de a veni în ajutorul celor care nu fac diferența între cele două tulburări.