Care este cea mai mare greşeală pe care o facem deşi ne luptăm cu Covid-19

Care este cea mai mare greşeală pe care o facem deşi ne luptăm cu Covid-19

Există un motiv de înngrijorare în această perioadă a focarelor de boală precum cea a Covid-19: continuăm să facem un lucru total greşit care ne poate îmbolnăvi foarte uşor.

Mary-Louse McLaws, expertă în controlul infecțiilor la Universitatea din North South Wales, Sydney, și colegii ei au descoperit pe perioada studiului că studenții și-au atins fețele în medie de 23 de ori pe oră. Dat fiind faptul că studenții la medicină ar trebui să fie mai conștienți de riscuri decât ceilalţi oameni.

Iar acest comportament ne face predispuși la a ne infecta cu boala, prin răspândirea bacteriilor pe care le culegem cu mâinile noastre atunci când atingem obiecte, suprafeţe sau chiar alți oameni. Acesta este motivul pentru care autoritățile din domeniul sănătății au avertizat acum să nu ne atingem fața, în efortul de a nu ne contamina cu Covid-19.

Ochii, nasul și gura sunt porți cheie pentru ca bacteriile și virușii să intre în corpul nostru

Cercetătorii au urmărit un eșantion de persoane selectate la întâmplare în spațiile publice din Florianopolis, Brazilia și într-un metrou din Washington DC. Au descoperit că oamenii pe care i-au observat, şi care nu erau conștienți de faptul că sunt urmăriți, au atins suprafețele și apoi şi-au întins nasul sau gură de mai mult de trei ori pe oră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, experți în sănătate spun că măștile medicale nu opresc neapărat virusul complet, ele îngreunează atingerea nasului și a gurii dar nu este suficient. „Purtarea unei măști poate reduce înclinația persoanelor de a-și atinge feţele  dar fără o igienă corespunzătoare a mâinilor este aproape degeaba”, spune Stephen Griffin, virolog la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Michael Hallsworth, un om de știință de la Universitatea Columbia, spune că este cu adevărat dificil să pui sfaturi în practică: „A spune oamenilor să nu mai facă ceva care fac din obişnuinţă este o problemă”. "Este mult mai ușor să ai oameni care se spală pe mâini mai des decât să îi convingi să nu-și atingă fața. Nu vei avea succes dacă spui doar".

Ce faci când ai o mâncărime pe faţă

„Când simţi nevoia fizică să te scarpini pe faţă, puteţi aplica un artificiu”, spune el. "Folosiți dosul mâinii. Reduceți riscul, chiar dacă nu este o soluție ideală". De asemenea, el recomandă să încercați să vă dați seama de ce vă atingeţi fețele în situații date: „Dacă conştietizăm la timp că urmează să atingem faţa, putem acționa”, spune Hallsworth. "Iar oamenii care au obiceiul să se ating la ochi pot purta ochelari de soare".

"Putem recurge, de asemenea, la metode pentru a ne ține ocupate mâinile - bile de stres, de exemplu. Însă, păstrarea obiectelor în mână necesită  dezinfectatarea lor destul de des. Iar purtarea mănușilor oferă, de asemenea, puțină protecție, deoarece acei oameni care au obiceiul să-şi atingă faţa o vor face inconştient", mai spune expertul, potrivit celor relatate de BBC.