Care era salariul lui Mihai Eminescu? De ce se plângea Aurel Vlaicu?
- Roxana Roseti
- 10 septembrie 2014, 13:58
Mihai Eminescu avea un salariu de 350 de lei când era redactor la ziarul „Timpul”. Chitanţele pe care le-a semnat sunt expuse la Muzeul Militar Naţional alături de alte autografe rare.
Autografe rare vechi de 150 de ani. Acestea au fost acordate pe fotografii, cărţi, albume, de multe dintre personalităţile care au făcut istorie începând de la Revoluţia Paşoptistă până în anii 1930.
Ce legături speciale aveau elitele româneşti Autografe sau simple gânduri, amintiri înscrise pe fotografii, cărţi, carte poştală sau albume, alături de scrisori şi manuscrise cu "pedigree", i-au ajutat pe muzeografi să descopere ce legături speciale aveau elitele româneşti politice, militare sau culturale, în ţară sau în străinătate. În expoziţie sunt şi cărţile poştale ale lui Aurel Vlaicu care se plângea că nu are destui bani pentru aeroplanul său, scrisori semnate de George Enescu sau chitanţele pentru leafa de 350 de lei pe care Mihai Eminescu o primea de la „Timpul”. Cele mai vechi exponate sunt scrisorile unor personalităţi care s-au remarcat la Revoluţia din 1848: Ion Heliade Rădulescu, prinţul Dimitrie Sturdza sau Gheorghe Magheru. Dar găsim şi nenumărate însemne ale Familiei Regale, diplomaţi sau şefi de stat. Deşi cele mai multe au mai bine de 150 de ani, nici măcar nu s-au îngălbenit pentru că au fost păstrate în recipiente speciale. Printre obiectele expuse se remarcă tocul de aur a lui Vasile Lucaciu, cu care a obţinut importante drepturi pentru românii din Transilvania.