Un specialist cere creșterea numărului de testări efectuate, pentru a avea o imagine corectă asupra numărului de cazuri de infectare.
În România, numărul de testări este mic, iar asta trezește nemulțumiri în rândul specialiștilor. Despre acest subiect a vorbit Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Medicul este de părere că problema are legătură cu lipsa personalului, nu cu absența aparaturii.
„Noi, la nivel de țară, am avut o singură scădere reală, la sfârșitul stării de urgență. După aceea am avut platouri cu creșteri și scăderi care au fost mai accentuate sau mai puțin mai accentuate în funcție de măsurile care s-au luat și de felul in care a fost respectate. Cu cât testezi mai mult, cu atât ajungi la niște cifre care se apropie tot mai mult de situația reală.
Cu cât ajungi la cifre mai aproape de realitate cu atât își poți dimensiona măsurile mai corect. Altfel, te poți îmbătă cu apă rece, și acționezi ca și când situația ar fi mai puțin gravă și nu ai cum să obții rezultate. Eforturi se fac ca să se crească capacitatea de testare și se fac niște progrese, dar nu e suficient să ai aparatură, este nevoie și de resursa umană și toate nu se pot face peste noapte”, a spus Emilian Popovici la B1 TV
„Unde s-au luat măsuri si au fost respectate, au fost rezultate”
Specialistul consideră că măsurile impuse în timpul pandemiei de coronavirus nu sunt luate în serios, iar efectul este legat de numărul de cazuri dinfectări, care nu scade.
„E vorba de seriozitate, în sensul că trebuie să trecem de acea etapă de a ne preface că facem. Asta nu poate să ducă la rezultate, așa că și de o parte, și de cealaltă, trebuie să se corecteze. Sunt o serie de scăpări, care trebuie depășite, pentru că înmulțite la nivel național dau o rezultantă pe care nu o dorim. Unde s-au luat măsuri si au fost respectate, au fost rezultate și cifrele sunt pozitive, s-au corectat. Dacă măsurile există doar pe hârtie și declarativ, cu siguranță că nu vor fi rezultate”, a mai afirmat Popovici.