Care e concluzia întâlnirii dintre Biden și Putin. La ce acord au ajuns cei doi lideri

Sursa foto. EVZ

Joe Biden și Vladimir Putin speră, în continuare, la o relație mai bună și mai stabilă. Cu toate acestea, presa internațională a notat că cei doi lideri de stat se contrazic aproape pe toate subiectele discutate.

Summit-ul de la Geneva s-a încheiat. Vladimir Putin și Joe Biden au finalizat discuțiile mai repede decât se preconiza. Potrivit președintelui rus, între el și Joe Biden nu s-a născut vreun fel de prietenie. Dialogul celor doi lideri a fost unul pragmatic și fiecare țară și-a urmărit interesul.

E "greu de spus" dacă relația Rusia-SUA se va îmbunătăți

"Joe Biden este un lider politic cu experiență", a spus Putin, adăugând că "vorbesc aceeași limbă". De asemenea, el a mai subliniat că "este foarte diferit de președintele Donald Trump".

Vladimir Putin a transmis că e "greu de spus" dacă relația dintre SUA și Rusia se va îmbunătăți. Cu toate acestea, există o "umbră de speranță" în acest sens, conform declarațiilor demnitarului.

Ambasadorii vor fi repuși în funcții

Presa internațională notează că cei doi președinți au căzut de acord ca, după retragerea ambasadorilor statelor pe care le reprezintă, aceștia să își reînceapă activitatea. Astfel, Anatoly Antonov va reveni la Washington și John Sullivan la Moscova.

Președintele Rusiei a declarat că întâlnirea a fost una "constructivă, fără ostilitate". Cei doi lideri de stat și-au manifestat interesul de a-și îmbunătăți relația. Acest lucru a fost confirmat și de președintele Rusiei.

Putin a mai spus că Rusia și SUA sunt ambele responsabile de stabilitatea nucleară și a subliniat că vor mai purta discuții referitoare la eventualele schimbări ale tratatului de limitare a armelor START.

Ce spune Putin despre atacurile cibernetice

Oficiali ai lui Joe Biden au transmis, în avans, că cei doi lideri de stat speră la o relație mult mai stabilă, în ciuda faptului că se contrazic aproape în orice aspect, de la controlul armelor la atacurile cibernetice.

În privința atacurilor cibernetice, Vladimir Putin a transmis că "ambele părți trebuie să-și asume anumite responsabilități în acest domeniu".

"Credem că spațiul cibernetic este extraordinar de important pentru ambele state", s-a mai exprimat președintele rus.

Putin a mai spus, conform Reuters, că majoritatea atacurilor cibernetice asupra Rusiei au venit din partea SUA.

Opozantul Navalny a făcut "ce a vrut"

În privința celorlalte subiecte însă, președintele Rusiei nu s-a arătat foarte mulțumit. Vladimir Putin a refuzat pozițiile îngrijorătoare ale SUA cu privire la opozantul Alexei Navalny. El a spus că bărbatul a încălcat în mod repetat prevederile legislative.

"El știa că încălca legislația din Rusia, este un recidivist. Știa că era dat în urmărire, dar a revenit în Rusia de bună voie, pentru a fi arestat. A făcut ce a vrut. (...) Cum ai numi o astfel de persoană?", a spus Putin.

Șeful de stat rus a fost rezervat față de pozițiile SUA referitoare la prezența forțelor armate la granița cu Ucraina.

Întâlnirea s-a încheiat mai repede decât se preconiza

La această oră, Vladimir Putin susține o conferință de presă. Joe Biden a părăsit clădirea în care a avut loc întâlnirea care a durat câteva ore. Presa internațională notează că summit-ul din Geneva s-a încheiat mai repede decât se preconiza.

Summit-ul trebuia să dureze aproximativ patru, cinci ore. Discuțiile au fost purtate în două reprize, cu pauză de 40 de minute între ele. Vladimir Putin a spus că discuțiile au durat două ore. A doua repriză a durat 65 de minute.

Discuțiile s-au încheiat după mai puțin de patru ore.