Cardiologii vor facilități pentru nefumători

Cardiologii vor facilități pentru nefumători

Membrii Societății Române de Cardiologie vor lansa o petiție online prin care vor cere respectarea ad-literam a Legii antitutun și vor propune facilități pentru cei care sunt forțați să fumeze pasiv

În primăvara acestui an, 250 de organizații neguvernamentale, printre care și Societatea Română de Cardiologie (SRC), au formulat mai multe amendamente pentru modificarea Legii antitutun. Inițiativa a fost blocată, însă, în iunie, la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Deși propunerile au reușit, cu greu, să intre pe ordinea de zi, ele au fost „sărite“ de deputați la dezbateri.

Suspiciune gravă

„Aceste amendamente și această inițiativă au fost blocate în Comisia de Sănătate a Parlamentului României, care este formată din medici. De ce? Pentru că în spate este industria tutunului și sunt alte calcule care se fac, oamenii neștiind că în felul acesta merg împotriva propriei națiuni. Orice națiune nu poate să fie puternică decât dacă este sănătoasă și bine educată“, a explicat prof. dr. Gabriel Tatu- Chițoiu , președintele SRC, la Congresul Național desfășurat, în weekend, la Sinaia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cardiologul spune că, deși inițiativa este bună s-a procedat greșit, din două motive. În primul rând strategic, pentru că, de fiecare dată când se pune problema de modificare a Legii antitutun, se opune industria tutunului. Apoi, fumătorii sar imediat și spun că sunt discriminați, când „de fapt, discriminarea este inversă, a nefumătorilor de către fumători! (...) 75% suntem nefumători”, spune dr. Tatu-Chițoiu, subliniind că zona pentru fumători din spațiile publice nu este demarcată izolat de cea a nefumătorilor. Fumatul pasiv crește cu 10% șansele apariției cancerului.

Compensații pentru „fumatul pasiv”

Nemulțumiți de „surzimea“ decidenților, membrii SRC au intenția să lanseze, în curând, o petiție online, în care vor propune facilități pentru nefumători. „Trebuie să fim respectați când mergem în anumite spații. Și am să vă dau și un exemplu. Ce ar fi dacă, de pildă, în momentul în care intru într-un restaurant unde nu pot să mă separe de cei care fumează, nota mea de plată să fie cu 10% mai mică? Să-mi ofere o compensație pentru faptul că mă expun la acest risc!“, spune dr. Tatu-Chițoiu.În sesiunea trecută, deputații din Comisia de Sănătate au amânat de trei ori discutatea amendamentelor, acestea nefiind incluse pe ordinea de zi nici în primele trei ședințe din actuala sesiune.

De la 1 ianuarie 2016, taxe mai mari pentru tutun

Încă o veste proastă pentru fumători. Potrivit prevederilor noului Cod Fiscal, de anul viitor, vor crește accizele la tutun. Fumătorii vor plăti cu 10 bani în plus pe fiecare pachet. În premieră, vor fi taxați pentru viciul lor și cei care folosesc țigările electronice sau fumează narghilea. Sticluțele de 20 de mililitri de lichid cu nicotină vor costa cu 10 lei mai mult (taxă de 0,5 lei/mililitru), iar un kilogram de materie primă pentru instrumentele orientale va fi mai scump cu 384 de lei.