Un studiu a arătat că persoanele care au consumat anumiți carbohidrați au avut un somn mai bun și mai multă energie. Aceștia au și alte beneficii pentru sănătate.
Dieteticianul Karman Meyer a declarat că anumiți carbohidrați ne scapă de insomnie și ne oferă mai multă energie. Acesta a mai spus că există multiple beneficii pentru somn în alimentele cu carbohidrați, precum vitamina B6 și fibre. Carbohidrații complecși vor conține mai mult din acești nutrienți sănătoși comparativ cu cei rafinați.
Multe alimente pot îmbunătăți calitatea somnului precum laptele, peștele gras și sucul de cireșe. Cea mai bună alegere pentru somn din categoria carbohidraților este orezul. Melatonina este hormonul somnului, reglând ceasul intern al organismului. Este produsă în mod natural de organism prin glanda pineală, însă îți poți crește nivelurile de melatonină și prin dietă.
Acești carbohidrați ne scapă de insomnie
Nutriționistul dietetician Julie Pace a explicat modul în care carbohidrații cu un indice glicemic ridicat pot ajuta producția de melatonină. Aceștia lucrează prin creșterea nivelului de zahăr, stimulând triptofanul. Triptofanul la rândul lui crește serotonina, numită adesea hormonul stării de bine.
Și magneziul ne ajută
Orezul conține anumite niveluri de melatonină și ne scapă de insomnie. Pe lângă melatonină, magneziul este un alt factor popular de ajutor pentru somn.Un studiu din 2022 care a inclus aproape 4.000 de participanți, publicat în Sleep, a arătat că cei care au luat magneziu au avut o calitate mai bună a somnului.
Printre preparatele care îți pot asigura un somn mai bun se numără bolul de orez și edamame cu cireșe și nuci pecan preparat după metoda slow cooking. O altă variantă este orezul brun glutinos cu mango, potrivit realitatea.md.
Alte alimente pe care le poți mânca înainte de culcare
Puteți mâncare și alte alimente înainte de culcare: carnea slabă, pui, curcan, peşte, ouă, tofu, fasole și leguminoase, nuci. Și humusul și migdalele vă ajută să aveți un somn mai bun.
„Proteinele ajută la menținerea unui nivel stabil de zahăr din sânge în timpul somnului și trec corpul de la ciclul alert de adrenalină la modul de odihnă și digerare, în timp ce carbohidrații cresc disponibilitatea triptofanului în fluxul sanguin. „Triptofanul este aminoacidul pe care organismul îl folosește pentru a produce serotonină și melatonină care induc somnul, neurotransmițătorii relaxanți și opresc creierului”, au mai spus experții.