Pandemia schimbă regulile. Carantină cu brățară electronică obligatorie

Pandemia schimbă regulile. Carantină cu brățară electronică obligatorieBrățară electronică obligatorie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vestea momentului despre modul în care se schimbă carantina impusă de pandemia de coronavirus vine din Israel, ţară în care Parlamentul a luat miercuri o decizie-cheie despre brăţară electronică.

Carantina se schimbă. Brățara electronică va fi obligatorie. Agerpres anunţă că Parlamentul israelian (Knesset) a aprobat utilizarea unei brăţări electronice pentru a controla persoanele plasate în carantină obligatorie la reîntoarcerea în ţară.

„Cei care refuză să fie monitorizaţi electronic sau care nu îndeplinesc cerinţele stabilite de lege vor fi trimişi la un hotel administrat de guvern pentru a petrece perioada de carantină”, a transmis Knesset într-un comunicat de presă.

Ce înseamnă asta pentru cei care se întorc din străinătate în Israel? Ei vor trebui să-şi facă un test pentru Covid-19 pe aeroportul Ben Gurion. Mai departe, dacă acel test este negativ, ei vor primi o brăţară care se poate purta la mână sau la gleznă.

Brăţara va arăta locul în care se află respectiva persoană prin tehnologia Bluetooth şi GPS. Fiind conectată la telefoanele mobile ale celor vizaţi, acea brăţară electronică va trimite o notificare autorităţilor în caz de încălcare a perioadei de izolare obligatorie.

Această ştire vine în contextul în care Israelul a restricţionat venirea turiştilor de la declanşarea pandemiei de coronavirus. Autorităţile din această ţară permit accesul doar pentru cetăţenii şi rezidenţii ţării.

carantină - foto simbol

Carantina se schimbă

În acest context, aeroportul este închis încî de la sfârşitul lunii ianuarie. La această măsură s-a ajuns pentru a evita pătrunderea în ţară a mutaţiilor noului coronavirus.

Astfel, încă de săptămâna trecută a intrat în vigoare o redeschidere parţială prin care s-a autorizat reîntoarcerea în ţară a maximum 3.000 de israelieni pe zi. Până în prezent, conform statisticilor oficiale, peste 4 milioane de rezidenţi au primit în Israel cele două doze de vaccin.

După trei carantinări naţionale, activitatea socială şi economică a fost reluată treptat. Totuşi, activităţile de agrement în spaţiile închise sau în grupuri mari sunt limitate pentru cei care încă nu s-au vaccinat împotriva Covid-19.

Parlamentarii israelieni care au susţinut această măsură controversată au avertizat că noile variante de coronavirus pot provoca rezistenţă la vaccinuri. Deputaţii au considerat că „este o strategie aleasă de Israel pentru a putea ieşi din pandemie”.

Ne puteți urmări și pe Google News