Editura Evenimentul si Capital

Nepoțeii lui Caracudi față-n față cu Liviu Dragnea. România lui Cristoiu

Autor: | | 6 Comentarii | 6354 Vizualizari

Am publicat anii trecuți întrunul din volumele de eseuri un text despre actualitatea lui Caragiale în materie de ceea ce azi a devenit sifilisul presei așa-zis independente: Știrile din surse.

Cu punctul de plecare în celebra schiță a marelui satiric, Reportaj, eseul se intitula Radiografia știrilor din surse. Reiau pe scurt argumentația mea expusă în volum pe mai multe pagini. Naratorul, care nu e altul decît Caragiale, beneficiază de știrile politice aduse de un redactor pe nume Caracudi. Acesta reușise să ridice pe culmi amețitoare tirajul gazetei. Revolta cu informații în exclusivitate, obținute din surse, despre întîlnirile între patru ochi dintre Carol I, Suveranul, și Ion C. Brătianu, premierul, poreclit Vizirul. Una dintre știrile aduse de Caracudi și publicată în Revolta suna astfel: „Se știe ca Regele de mult își dă seama de starea nenorocită în care a ajuns țara, și nu pierde nici o ocazie pentru a-și manifesta nemulțumirea față cu guvernul vizirului. Regele pîndea de mult momentul cînd să spună verde șefului colectivității ce crede despre această politică descreierată. Astfel, ieri, cînd vizirul a mers la obicinuita audiență, Regele s-a închis cu dînsul în cabinetul de lucru, luînd cele mai stricte precauțiuni a nu fi auzit de nimeni, și i-a tras vizirului o săpuneală numărul unu, făcînd critica amănunțită și foarte aspră a acestei politice, care consistă în a tolera jafuri, asasinate și procese scandaloase, după propria expresie a vizirului.

Tot timpul, vizirul a tăcut cu ochii în pămînt, galben la față ca un cadavru.

La sfîrșit, Regele, arătînd că situația a devenit intolerabilă pentru țară și pentru Coroană, a spus răspicat: – Nu mai merge, domnilor, nu mai merge!

S-a observat chiar de servitori aerul plouat al vizirului la ieșirea din palat.” Curios să afle sursele lui Caracudi, Caragiale îl urmărește și descoperă că acesta pur și simplu născocea știrile pe o bancă din Cișmigiu. În eseu am explicat pe larg succesul de tiraj al acestor născociri:

Revolta din schiță era o gazetă care se adresa unor cititori adversari ai lui Ion C. Brătianu.

Gogoșile lui Caracudi aveau succes, pentru că întrețineau cititorului român, care cumpără o gazetă nu pentru a se informa, ci pentru a-și găsi în ea confirmarea antipatiilor și simpatiilor sale, iluzia că Ion C. Brătianu e pe ducă în materie de guvernare.

Hazul nebun al născocirilor lui Caracudi constă în născocirea unor stări psihologice ale unor personaje politice reale, lăsînd impresia că reporterul a fost acolo, în chip de muscă în fundul calului, la întîlnirea între patru ochi a celor doi.

M-am gîndit la Caracudi, mai precis la actualitatea lui Caragiale, citind amuzat știrile obținute din surse despre starea sufletească a lui Liviu Dragnea după ceea ce s-a numit eșecul Referendumului.

Toate își propuneau, voit sau nu, să dea curs iluziilor nutrite în privința guvernării de dușmanii lui Liviu Dragnea și ai PSD.

O iluzie care și-a spus cuvîntul și într-un alt moment de caracudism al presei noastre:

Cel în care luînd în serios așa zisul Complot al Puciștilor, adversarii lui Liviu Dragnea și ai PSD se dădeau în vînt după titluri:

Liviu Dragnea pe făraș!

Liviu Dragnea e deja Istorie!

În cazul Referendumului, tonul l-a dat Cozmin Gușă. În weekend, cînd patronul Realității tv trece prin stări sufletești aparte, pentru că în weekend subordonata lui preferată, Denise Rifai, nu apare la televizor, domnia sa, în postură de consultant politic, a dezvăluit că Liviu Dragnea s-a retras la Scroviștea pentru a-și linge rănile după eșecul Referendumului. Lovitura a fost cumplită – susținea Cosmin Gușă c-a aflat din surse – deoarece Liviu Dragnea intenționa ca duminică seara, cînd urma să se proclame validarea Referendumului, să apară pe televiziuni pentru a-și anunța candidatura la Președinție. Referendumul a eșuat – a continuat Cozmin Gușă să transmită de pe banca din Cișmigiu – pentru că baronii locali, trecuți de partea Puciștilor sprijiniți de Realitatea tv, l-au boicotat. De aici cumplita sa tulburare sufletească trăită la Scroviștea. Presupunerile psihologice ale lui Cozmin Gușă au fost preluate rapid de Dan Tapalagă și Cristian Pantazi. Într-un articol semnat împreună după formula Ilf și Petrov, cei doi au adăugat informațiilor date de Cozmin Gușă, pe care și le-au însușit fără a preciza că leau șterpelit de la Realitatea tv, cea potrivit căreia tocmai din cauza acestui eșec – al anunțării candidaturii – Liviu Dragnea n-a mai ieșit în public după Referendum. N-a vrut să dea ochii cu presa, care presă, alcătuită din reporteri precum Cozmin Gușă, Dan Tapalagă și Cristian Pantazi, bravi nepoței de - ai lui Caracudi, l-ar fi întrebat imediat de ce a s-a ascuns.

Puciștii, în frunte cu Gabriela Firea, sînt mai nou telespectatori harnici ai Realității lui Cozmin Gușă. Nu e de mirare că și Gabriela Firea și Ecaterina Andronescu au dat fuga la presă pentru a denunța tăcerea suspectă a lui Liviu Dragnea.

ADEVARUL despre ALOCATIILE marite! Cand se vor incasa, de fapt, BANII? Ministrul Muncii a recunoscut

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI