Caracatițele ar putea beneficia de aceleași protecții ca șoarecii și maimuțele

Sursa foto: Arhiva EVZ

Caracatițele ar putea primi în curând aceeași protecție juridică de care beneficiază șoarecii și maimuțele în SUA, datorită dovezilor din ce în ce mai numeroase care arată că ar putea fi capabile să simtă durere,

Institutele Naționale de Sănătate din SUA au publicat luna aceasta o propunere de orientări privind utilizarea cefalopodelor - cum ar fi caracatițele, calamarii și sepiile - în cercetare, experimente și teste biologice.

Ghidul stabilește practici standard pentru activitățile care implică cefalopode, inclusiv o supraveghere suplimentară care vizează „evitarea sau reducerea la minimum a disconfortului, a stresului și a durerii pentru cefalopodele utilizate în aceste scopuri”.

Serviciul de Sănătate Publică al SUA stabilește standardele federale pentru bunăstarea animalelor în domeniul științei în cadrul politicii sale privind „Îngrijirea și utilizarea fără cruțare a animalelor de laborator”. Politica definește „animalele” ca fiind „orice animal vertebrat viu” utilizat în cercetare sau în scopuri conexe.

Caracatițele vor primi protecție

Aceasta include șoarecii și maimuțele, care sunt utilizate în mod obișnuit în cercetare, dar exclude toate nevertebratele, inclusiv cele peste 800 de specii de cefalopode din întreaga lume, chiar dacă NIH a declarat că acestea sunt din ce în ce mai mult folosite în cercetare.

„Un număr din ce în ce mai mare de dovezi demonstrează că cefalopodele posedă multe dintre mecanismele biologice necesare pentru percepția durerii, cum ar fi nociceptorii și un sistem nervos centralizat”, a declarat NIH, adăugând că cefalopodele au, de asemenea, capacități avansate de învățare, răspund la stimuli neplăcuți și prezintă un răspuns similar la anestezice, așa cum o fac mamiferele.

NIH a precizat că sunt încă necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin percepțiile cefalopodelor.

Robyn Crook, un biolog marin de la Universitatea de Stat San Francisco din California, a declarat pentru revista Nature că asigurarea bunăstării cefalopodelor ar fi dificilă, deoarece se cunosc atât de puține lucruri despre cum se poate face acest lucru, inclusiv despre modul în care acestea simt durerea sau despre ce ar putea ajuta la atenuarea acesteia.

Măsura luată în Marea Britanie

Comentariile publicului cu privire la orientările propuse sunt acceptate până la 22 decembrie, după care vor fi emise orientările finale. Măsura vine după ce și alte țări au extins protecția bunăstării animalelor la cefalopode, inclusiv Noua Zeelandă, Australia, Canada și Elveția.

În 2021, Regatul Unit a anunțat că homarii, crabii și caracatițele vor fi recunoscute ca ființe sensibile, după ce o analiză comandată de guvern a concluzionat că este foarte probabil ca aceste specii să simtă durere și suferință. Această revizuire a definit senzitivitatea ca fiind „capacitatea de a avea sentimente, cum ar fi sentimente de durere, plăcere, foame, sete, căldură, bucurie, confort și emoție”.

Ca urmare, unele crustacee și cefalopode au primit protecție în temeiul legilor privind bunăstarea animalelor din țară. Pe măsură ce protecțiile pentru cefalopode devin tot mai frecvente, o companie din Spania a propus, de asemenea, uciderea a peste un milion de caracatițe pe an în prima fermă industrială de acest tip.

Propunerea controversată presupune scufundarea caracatițelor vii în apă înghețată pentru a le ucide, ceea ce a stârnit îngrijorarea oamenilor de știință și a activiștilor pentru drepturile animalelor.

sursa: businessinsider.com