Războiul mafiilor scoate la suprafață Caracatița „La Plăcinte”. Tentaculele unei afaceri care se întinde în Rusia, R. Moldova, România, Austria și Italia

Războiul mafiilor scoate la suprafață Caracatița „La Plăcinte”. Tentaculele unei afaceri care se întinde în Rusia, R. Moldova, România, Austria și Italia

Un scandal de proporții, mocnit la Chișinău înainte de Paști, stă să izbucnească și la București. O scrisoare anonimă - care scoate la lumină încrengăturile unor afaceri cu iz mafiot și influența serviciilor secrete ruse, din Rusia, până în Austria, via România – a dus deja la demisia șefului „DNA-ului” din Republica Moldova și la reținerea a cinci persoane, printre care se află și Andrei Tranga (proprietarul „La Plăcinte” şi „Andy’s Pizza”).

Săptămâna trecută, mai multe redacții de știri de la Chișinău au primit, prin intermediul poștei electronice, un material în care este descrisă o schemă privind deposedarea, în stil mafiot, de afacere a lui Viorel Varzari, patronul SRL „Molinart Grup”, o firmă care produce cisterne din oțel inoxidabil pentru industria vinicolă și agroalimentară.

Potrivit scrisorii anonime, cei care l-ar fi șantajat ar fi fost Andrei Tranga, patronul lanțurilor „La Plăcinte” și „Andy’s Pizza” (cunoscute atât în România, cât și în Republica Moldova), mafiotul rus Caramalac, care se află la Moscova, un italian și un alt rus stabilit în Austria, cu legături strânse cu serviciile secrete ruse. Autorul/autorii scrisorii afirmau că, în acest caz, ar fi implicat și șeful Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, Viorel Morari.

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție a calificat acuzațiile care i s-au adus drept o ingerință în actul Justiției și o încercare de intimidare a organului de urmărire penală. „Or, autorii opiniilor exprimate ar fi acționat în interesul unor persoane investigate penal de către procurorii anticorupție”, se spune în comunicatul Parchetului remis presei, la sfârșitul săptămânii trecute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bomba de joi: Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție demisionează

Numai că ieri, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, şi-a dat demisia. Iar informaţia a fost confirmată pentru pentru presă de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru. Surpriză! Potrivit sursei citate, cererea de demisie ar fi fost scrisă încă de săptămâna trecută, când acuzațiile la adresa sa inundau redacțiile de știri.

Viorel Morari a fost numit în funcţia de șef al Procuraturii Anticorupție la 26 aprilie 2016. Anterior, a deţinut mai multe posturi de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale.

Procurorii de la Crimă Organizată recunosc arestarea patronului „La Plăcinte”

Procurorii de la Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunțau vineri, 26 aprilie, faptul că 5 persoane au fost reținute pentru tentativă de deposedare de afacere. Atunci, însă, procurorii au evitat să ofere alte detalii precum denumirea companiei la care s-a atentat și nici acțiunile efectuate în raport cu persoanele reținute. În ziua reținerii, pe adresa mai multor instituţii de presă din Republica Moldova a fost expediată scrisoarea anonimă.

Ieri, şeful PCCOCS, Nicolae Chitoroaga, a recunoscut pentru presă că Andrei Tranga, proprietarul „La Plăcinte” şi „Andy`s Pizza”, fost reţinut de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale într-un dosar penal deschis pentru şantaj. Acesta a precizat că Andrei Tranga a primit mandat de arestare pe un termen de 30 de zile.

 

La plăcinte, înainte! Legăturile dintre Tranga, Voronin, Lucinschi și mafia rusă

Scrisoarea anonimă, difuzată publicațiilor de peste Prut descrie, printre multe altele, legătura dintre Morari (șeful demisionar de la Anticorupție), afaceristul Andrei Tranga și mafiotul rus Bulgaru.

„Din start trebuie să menționez că această rețea este o afacere de invidiat, care s-a dezvoltat vertiginos chiar în timpul crizei financiare din 1999 (...) Este clar că prosperarea acestei afaceri s-a datorat faptului că era protejată de regimul comunist Voronin. Începând cu anul 2001 și până în 2009, oficial, rețeaua de restaurante se afla în proprietatea unui tânăr pe nume Andrei Tranga, care a și ajuns în scurt timp milionar. Acesta gestiona afacerea prin intermediul unui SRL. Dar în spatele acestui tânăr se afla nimeni altul decât Oleg Voronin, fiul fostului președinte. După evenimentele din 7 aprilie 2009, comuniștii au fost înlăturați de la putere, așa că tânărul milionar Tranga a început să-și spele trecutul și legăturile cu familia Voronin și să-și caute noi protectori. L-a găsit la Moscova, în persoana lui Grigore Caramalac, cunoscut în lumea interlopă și ca Grișa Bulgaru. Hoțul în lege l-a sprijinit financiar pe Voronin în 2001, ca să se răzbune pe un alt fost Președinte, Petru Lucinschi. Mai exact pe un fiu al său, Sergiu Lucinschi, deoarece nu puteau împărți cu acesta afacerea «Boiana Grup». Ca un apropos, mențioez că zilele trecute Sergiu Lucinschi a fost dat în căutare generală de către Poliția Română, după ce a fost condamnat definitiv la pușcărie de justiția română, pentru un caz similar”, se afirmă în scrisoare.

Afacerea din România și RAFO Onești

„Datorită contactelor pe care le avea Caramalac în România, afacerea lui Tranga trece Prutul și administrarea acesteia este încredințată Nataliei Diacov, fiica președintelui de onoare al PDM, Dumitru Diacov, și, totodată, fostă soție a milionarului moldovean Gabriel Stati. Extinderea în România a afacerii lui Tranga s-a făcut cu suportul serviciilor rusești, care au preluat prin intermediul aceluiași Caramalac, rafinăria de petrol RAFO Onești. Afacerile petroliere au fost în permanență atractive pentru Grigori Caramalac, care a controlat în anii ’90 rețeaua moldovenească de benzinării Boiana Petrol. Începând cu 2006, RAFO Onești ajunge oficial în proprietatea avocatului bulgar interpus, Todor Batkov, prin intermediul companiei Balkan Petroleum. De fapt, rafinăria românească ajunsese pe mâinile lui Grigori Caramalac și ale magnatului Yakov Goldovsky, partener al oligarhului rus apropiat de Vladimir Putin, Oleg Deripaska, care mai controlează în România și compania „Strabag”, dar și hotelul Mariott din București. Interlopul Caramalac și exponentul serviciilor rusești Yakov Goldovsky, originar din Krivoi Rog, RSS Ucraineană, stabilit din 2003 în Viena, controlează RAFO Onești prin intermediul concernului înregistrat în Austria Petrochemical Holding”, susține autorul scrisorii trimise presei de la Chișinău.

 

Incubatorul de vinuri și omul de bază din Italia

„În timp ce se extindea peste Prut, protectorul lui Tranga, Grigore Caramalac, a pus ochiul pe o nouă afacere de succes de la Chișinău. SRL «Molinart Grup», deținătorul mărcii comerciale «ARTINOX», fondată în februarie 2010 de către omul de afaceri de la Chișinău, Viorel Varzari, împreună cu soția sa Alexandra Plăcintă (...) În câțiva ani, întreprinderea lui Varzari s-a extins, specializându-se în construcția fabricilor vinicole la cheie, ajungând la o afacere cu 150 de angajați. SRL «Molinart Grup» a devenit la propriu o fabrică de construit fabrici, incubator de produs fabrici de vin, producând 80% din tot utilajul vinicol de pe piața moldovenească. Afacerea lui Varzari a stat la baza dezvoltării fabricilor Purcari, Bostavan, Castel Mimi, Vinăria din Vale, Podgoria Vin, Vinăria Sălcuța, TB Fruit, Alfa Nistru” - se afirmă în scrisoare.

Intervenția procurorului Viorel Morari

„În anul 2014, Viorel Varzari decide să-și dezvolte afacerea, iar SRL «Molinart Grup» achiziționează și importă în Republica Moldova de la compania italiană SRL «Tecnogen», un robot de sudat «MESE 5000», utilaj tehnologizat de ultimă generație, folosit la sudarea cisternelor în spirală. Astfel, Varzari a căzut în capcana moldovenilor noștri Tranga și Bulgaru, deoarece nu avea de unde să cunoască că cel de la care cumpăra robotul de sudat, cetățeanul italian Paolo Gentili este prieten cu Caramalac (...) În scurt timp, a început și partea violentă a atacului raiderilor asupra SRL «Molinart Grup» și a lui Viorel Varzari. A declanșat seria loviturilor afaceristul italian șantajat de Caramalac, Paolo Gentili. Acesta a depus o plângere procurorilor moldoveni, prin care îl acuza pe Varzari că i-ar fi «furat» în 2012 aparatul de sudat, după care l-ar fi exportat la Moscova. În baza plângerii lui Gentili, procurorii moldoveni, «încălziți» de Tranga și Caramalac, pornesc un dosar penal, în cadrul căruia dau dovadă de un exces de zel nemaipomenit. Atacul este realizat de procurorul anticorupție Vladislav Bobrov, coordonat personal de șeful Procuraturii Anticorupție de la Chișinău Viorel Morari. La întreprindere sunt operate percheziții, iar proprietarul Viorel Varzari este reținut. Asta deși după sesizarea avocaților italieni contractați de Varzari, procurorii italieni au reușit să găsească piese din aparatul de sudat «furat» în 2012 lui Gentili. Piesele nu se aflau la Moscova, ci erau asamblate în aparate care se aflau chiar la întreprinderea afaceristului italian, SRL «Tecnogen» din Italia. Doar că procurorul Viorel Morari nu era în căutarea adevărului, misiunea acestuia fiind să-l găsească vinovat pe Viorel Varzari, ori pentru asta a și luat bani. Deși totul se putea afla printr-o simplă comisie rogatorie la procuratura din Italia”, se mai afirmă în documentul amintit.

 

Mafiotul Caramalac, protejat de Rusia

Grigore Caramalac (foto), alias Bulgaru sau Grișa Bulgaru, care a comandat asasinarea lui Vlad Plahotniuc, este un nume consacrat în lumea interlopă. El a fost dat în căutare internaţională prin Interpol încă în 1998. În 2016, urmărirea penală a fost reluată. El este învinuit de un şir de infracţiuni grave şi deosebit de grave comise la sfârşitul anilor 90 şi până în 2001.

În Republica Moldova, „Bulgaru” a condus o grupare criminală care ar fi comis mai multe omoruri, jafuri şi acte de banditism. În 2014, dosarul interlopului a fost transmis ilegal autorităţilor din Rusia, care l-au achitat. Presa de peste Prut a scris în repetate rânduri despre prietenia dintre Caramalac și Renato Usatâi, liderul formaţiunii „Partidul Nostru”, de la Chișinău, care a recunoscut că ei sunt vecini la Moscova şi se află în relaţii bune. Mai mult, ambii ar controla din umbră activitatea unui centru comercial din Chișinău. Într-un interviu acordat presei ruse, Caramalac a declarat că a finanțat şi electorala Partidului Comuniștilor din Moldova. Potrivit unei investigaţii a Ziarului de Gardă, în 1996, „Bulgaru” l-a susținut la scrutinul prezidențial pe Petru Lucinschi.

 

Mână-n mână cu serviciile secrete ale Moscovei

„La un eveniment organizat de Vinăria «Et Cetera», Viorel Varzari face cunoștință cu Andrei Tranga și directorul Andy’s Pizza, Alexei Gajiu, fiindu-i prezentați de către proprietarul vinăriei Alexandru Luchianov. Tranga îi propune lui Varzari să își dezvolte afacerea din Federația Rusă, asigurându-l că îi poate pune la dispoziție protecția unor parteneri de-ai săi foarte influenți la Moscova. Zis și făcut. În primăvara lui 2017, Tranga îl cheamă pe Varzari la o ședință comună cu Vitalie Ciobanu, deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, membrul Partidului Nostru, al lui Renato Usatîi. Probabil nu mai este un secret pentru nimeni că partidul lui Usatîi, dar și acesta personal, sunt controlați de serviciile rusești prin intermediul lui Caramalac. Începând cu anul 2018, alături de Goldovsky și Caramalac, în afacerile cu rafinăria din Onești este implicat și acest Vitalie Ciobanu. La acea ședință Tranga le spune că oamenii lui de încredere îi așteaptă la Moscova. Varzari și Ciobanu merg la întâlnire și când colo apare nimeni altul decât Grigori Caramalac, însoțit de partenerul său de la RAFO Onești, Yakov Goldovsky”, se precizează în documentul distribuit în presa de la Chișinău.

Metoda rakeților

„În realitate, Tranga i-a organizat lui Viorel Varzari o întâlnire tipică rakeților din anii ’90, Varzari fiind presat să cedeze jumătate din întreprindere «protectorilor» săi de la Moscova. Astfel, 50% din întreprinderea pusă pe picioare de Varzari urma să îi revină lui Tranga, Caramalac și protectorilor din serviciile rusești. Refuzul său de a ceda întreprinderea l-a enervat la culme pe Caramalac, care l-a amenințat că va regreta foarte curând. Și Caramalac a început să acționeze. Pe 30 mai 2017, la Viena, locul de reședință al lui Yakov Goldovsky și al companiei care deține RAFO Onești, «Petrochemical Holding», este înregistrată o nouă companie austriacă, denumită «Vio Inox Engineering GmbH». În calitate de proprietari ai companiei figurează: Andrei Tranga (50%), vara acestuia Irina Vlasova (25%), persoana interpusă a lui Caramalac și Goldovsky, Vitalie Ciobanu (20%) și afaceristul italian aflat sub influența lui Caramalac, Paolo Gentili (5%). Ulterior, aceiași proprietari înregistrează o întreprindere, cu aceeași denumire, și la Moscova”, se afirmă în scrisoarea amintită.

Plăcinte cu răvașe otrăvite: „Invadatorii români au înăbușit în sânge Moldova”

În 2016, presa de la București a sesizat că Tranga, prin rețeaua sa „La Plăcinte”, distribuia, doar la locațiile din Republica Moldova, pliante cu denumirea sugesivă „Istoria Țării Moldovei”, în care era indicat că „invadatorii români au înăbușit în sânge Moldova”.

În pliante se afirma că poporul moldovean este moldovean și limba este moldovenească, că a suferit sute de ani sub ocupație românească, fiind eliberat de marele și bunul popor sovietic, în pauzele în care răscoalele nu erau înăbușite în sânge de către invadatorii români.