Căpșunile, spanacul și verdețurile sunt cele mai contaminate produse din cauza pesticidelor

Spanacul, leguma care conține cel mai mult fier. Sursa: Arhiva EVZ

Căpșunile, spanacul și verdețurile sunt pe o listă de produse contaminate de pesticide, potrivit unei analize a Grupului de lucru pentru mediu. Dirty Dozen include cele 12 fructe și legume care păstrează cea mai mare contaminare cu pesticide, chiar și după ce sunt spălate și curățate așa cum le-ar pregăti consumatorii.

Probleme în rândul alimentelor

Dirty Dozen este actualizat anual ca parte a Ghidului pentru cumpărători al EWG, pe baza testelor efectuate de Departamentul Agriculturii și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. Aproape 70% din produsele non-ecologice testate aveau reziduuri detectabile de pesticide, de obicei la niveluri care se încadrau în limitele legale în SUA.

Cu toate acestea, doar pentru că pesticidele sunt legale nu înseamnă că sunt sigure. Mai mult de un sfert din utilizarea pesticidelor în SUA a fost legată de substanțe chimice care sunt ilegale în Europa, potrivit unui studiu din 2019; acele substanțe chimice au fost interzise din cauza riscurilor probabile sau dovedite pentru sănătate.

Deoarece cei care testează spală și pregătesc mostrele de produse înainte de a scana pentru pesticide, aceste fructe și legume necesită mai mult decât o clătire suplimentară pentru a scăpa de toxine. Căpșunile și verdețurile au fost, din nou, în vârful listei Dirty Dozen. USDA și FDA nu repetă testele de produse în fiecare an, așa că nu s-au schimbat multe de la publicarea Ghidului Cumpărătorului de anul trecut.

Pentru al șaptelea an consecutiv, s-a constatat cum căpșunile au cea mai mare contaminare cu pesticide dintre toate fructele sau legumele testate. Spanacul s-a clasat pe locul al doilea, urmat de varză, gulii și muștar. Restul listei include nectarinele, merele, strugurii, ardeii, cireșele, piersicile, perele, țelina și roșiile.

Cele mai curate fructe și legume

Ori de câte ori este posibil, EWG recomandă oamenilor să cumpere versiuni organice ale produselor Dirty Dozen, a declarat analistul Sydney Swanson într-un comunicat de presă. Practicile de agricultură ecologică interzic utilizarea majorității pesticidelor sintetice, astfel încât produsele ecologice sunt mai puțin probabil să fie contaminate cu toxine cunoscute.

Cu toate acestea, nu toată lumea își poate permite produse ecologice sau are acces la o astfel de piață în apropiere. Dacă nu puteți căuta versiuni mai curate ale fructelor și legumelor, experții EWG recomandă să luați în considerare Clean Fifteen. Avocado, porumb dulce și ananas au condus lista clasamentului Clean Fifteen

S-a constatat că fructele și legumele Clean Fifteen au cele mai scăzute niveluri de reziduuri de pesticide, aproape 70 la sută din probele din listă s-au dovedit a fi fără pesticide. Lista include avocado, porumb dulce și ananas drept primele trei fructe și legume „curate”. Au urmat ceapa, papaya și mazărea dulce congelată, urmate de sparanghel, pepene galben, kiwi și varză.

Ciupercile, pepenele galben, mango, pepenele verde și cartofii dulci au fost, de asemenea, pe lista celor mai puțin contaminate cu pesticide. De la lista de anul trecut, EWG a eliminat broccoli, conopida și vinetele din Clean Fifteen - nu din cauza noilor contaminări, ci pentru că nu au fost testate în ultimii șase sau mai mulți ani, potrivit Business Insider.