Aproximativ 400 de polițiști au debarcat pe insula Capri în ultimele ore pentru a asigura securitatea liderilor G7, care se întâlnesc sub președinția viceprim-ministrului și ministrului Afacerilor Externe, Antonio Tajani.
Capri seamănă cu un buncăr
Între timp, frumoasa insulă Capri şi-a modificat puţin aspectul, semănând din ce în ce mai puțin cu o ilustrată și mai mult cu un buncăr.
Sosirea pe insula a miniștrilor de externe ai țărilor G7, summit care va dura până vineri, a transformat unul dintre paradisurile terestre într-o porțiune de pământ hiper monitorizată al cărei spațiu aerian a fost închis pentru a evita eventualele amenințări din cer, iar marea din jurul insulei este patrulată non stop de şalupele Gărzii de Finanţă, la bordul cărora se află agenţi înarmați, în timp ce turiştii nu mai pot acosta în portul Marina Grande. Şi nu în ultimul rand, insula e plină de lunetişti.
Ce se va discuta la summitul G7
„Într-un scenariu internațional caracterizat de tensiuni foarte puternice, summitul G7 condus de Italia are sarcina de a lucra pentru pace - a spus Tajani - Guvernul este angajat într-un efort total pentru atingerea acestui obiectiv și suntem siguri că întâlnirea de la Capri va oferi o contribuție importantă”.
Agenda reuniunii se concentrează pe principalele probleme aflate în centrul dezbaterii internaționale, în special situația din Orientul Mijlociu și ultimele evoluții în urma atacului iranian asupra Israelului, crizei din Gaza și crizei din Marea Roșie.
Miniștrii vor discuta şi răspunsul la agresiunea rusă în Ucraina. În acest sens, Tajani i-a invitat la Capri pe ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Când se termină reuniunea de pe insula Capri
În timpul summitului este programată şi o sesiune dedicată solicitărilor venite din Africa, la care va participa ministrul de externe al Mauritaniei, Mohamed Salem Ould Merzoug, în calitate de președinte a Uniunii Africane. Obiectivul principal: consolidarea parteneriatului G7 cu continentul.
Alte puncte de pe agendă privesc stabilitatea Indo-Pacificului, o regiune prioritară pentru echilibrele politice și comerțul mondial, și probleme globale majore precum conectivitatea infrastructurală, securitatea cibernetică, inteligența artificială și lupta împotriva dezinformării.
Vineri, 19 aprilie, la finalul lucrărilor, va avea loc o conferinţa de presă în care Antonio Tajani va face bilanţul summitului.
(Articol de Stefania De Michele, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)