Capitala UE a devenit locul unde politicienii români își pun poalele-n cap

Capitala UE a devenit locul unde politicienii români își pun poalele-n cap

Audierea miniștrilor Carmen Dan și Tudorel Toader în Comisia de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, care a avut loc ieri, s-a transformat într-un adevărat circ. După ce o parte a europarlamentarilor români i-au atacat pe cei doi demnitari români, susținătorii lor i-au apostrofat dur pe primii și a ieșit o gâlceavă în toată regula. La care au aderat și eurodeputați străini. Ministrul Justiției a dat socoteală pentru ordonanța privind completurile de cinci, a încercat să explice, dar nu a putut trece de refrenul sălii: „Apără corupții”.

Ministrul Justiției a făcut, în preambulul audierii în Comisia LIBE, o trecere în revistă a obiectivelor României în calitate de președinte al Consiliului UE și a arătat că unul dintre ele este să contribuie la sporirea încrederii cetățenilor în actul de justiție. „Vreau să transmit mesajul meu de profundă apreciere față de dumneavoastră, față de Parlament în general, pentru că Parlamentul reprezintă cea mai înaltă expresie de legitimitate democratică a Uniunii”, și-a început Toader expunerea în Comisia LIBE.

 

Explicațiile lui Toader au pornit taifunul

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici nu a terminat bine complimentele pentru PE, că Monica Macovei a început tirul de acuzații. „Despre amnistia asta mascată, acum, întrebări. Vă asumați efectele acestei amnistii mascate? V-ați consultat cu Uniunea Europeană înainte de a face, de a proiecta acest lucru? Stiți că România ar putea fi pedepsită pentru astfel de măsuri?”, l-a somat Macovei să răspundă, după ce ministrul a afirmat că poate cei din comisia LIBE nu au informații exacte legate de Ordonanța pe care o pregătește.

„În nicio țară instanța supremă nu constituie completuri cu încălcarea legii. Nu vrem ca prin acestă contestație în anulare cineva să scape de pedeapsă, dar nu îi poți spune românului că a fost judecat nelegal, dar rămâne în pușcărie. Nu îi vizează doar pe cei condamnați, ci și pe cei achitați”, a spus ministrul.

 

A vorbit „procurorul comunist”

Trei eurodeputați români, Maria Grapini, Gabriela Zoană și Răzvan Popa, au încercat să aplaneze atacurile Monicăi Macovei. „V-a vorbit, dragi colegi, și vă spun acest lucru, să ne întelegeți. V-a vorbit un fost procuror comunist. V-a vorbit o fostă ministră a Justiției din România care a adoptat Codul de procedură penală și Codul penal prin asumare de guvern, fără dezbatere publică. Aceasta fostă și vreau să mă antepronunț, fostă deputată europeană în curând, își permite să vină să mintă în fața cetățenilor europeni de zece ani de zile. Și vine și îmi denigrează țara iar eu ca și tânăr care la Revoluție, când doamna, încă, semna, ca procuror comunist, aveam șase ani și îmi permit să spun acest lucru”, a declarat Răzvan Popa.

Eurodeputații străini au avut aceeași retorică, pe tema corupției din România, ca în toamnă, când a fost pusă în discuție situația din țară, după mitingul din 10 august.

„Corupția este antiteza a ceea ce înseamnă UE. Ne îngrijorează situația din România. Am văzut cum guvernul dvs s-a lansat asupra cetățenilor care protestau pașnic. Românii sunt europeni pasionați. Nimeni nu-i va lăsa de izbeliște”, a declarat eurodeputata Roberta Metsola (PPE). Reprezentanta grupului ALDE, Sophie in’t Veld, s-a declarat și ea îngrijorată. „Ne îngrijorează ceea ce am aflat despre planurile de a anula cam vreo sută de condamnări penale”, a spus eurodeputata.

Și ceilalți vorbitori au continuat pe același ton, acuzator la adresa României.

 

Tudorel Toader, ca la clasă

Cu calmul care-l caracterizează, ministrul Tudorel Toader le-a explicat pe puncte.

A vorbit despre statul de drept care funcționează în baza tratatelor prin asimilarea standardelor europene.

A subscris la remarca potrivit căreia mandatul pe care un demnitar îl are este de a promova valorile naționale și nicidecum de a denigra țara de origine. „Lucrez la un codex penal european, sunt țări cu stat de drept mai înalt decât România care sancționează denigrarea țării de către demnitarul țării”, a afirmat ministrul. Toader a adăugat că este nevoie de informații corecte și a explicat cum CCR a spus că, din 2014, procesele au fost viciate din cauza completelor ilegale și tot CCR a stabilit că există un conflict prin faptul că „procuroriii au încheiat protocoale și au oferit competențe altor autorități de a face urmărire penală”.

Ministrul a mai arătat că nu se urmărește ca prin contestația în anulare cineva să scape de pedeapsă, „dar nu îi poți spune românului că a fost judecat nelegal, dar rămâne în pușcărie”.

 

Carmen Dan a marșat pe tema aderării la Schengen

Ministrul de Interne, Carmen Dan, nu a fost atât de mitraliată ca ministrul Justiției, dar nu a fost scutită de critici. A vorbit despre ultimul raport MCV și s-a angajat ca pe domeniul ei de competență să acționeze pentru îmbunătățirea cadrului legislativ pentru prevenirea și combaterea corupției. Carmen Dan a vorbit și despre necesitatea aderării României și Bulgariei la Schengen: „Apreciez susținerea constantă a majorității statelor membre, a CE, Parlamentului European și cred că aceste mesaje de susținere dau greutate obiectivului nostru. Recentele dezbateri confirmă necesitatea unei decizii cât mai curând posibil în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei în Schengen. Este nevoie de unitate în abordarea acestei probleme, ci nu de crearea unei diferențe artificiale între statele membre”, a spus ministrul.

 

Președintele LIBE are încredere

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut, marți seara, înainte de audierea în comisia LIBE, o întâlnire de lucru cu Claude Moraes, președintele acestei comisii. Între altele, a fost evidențiată prioritatea acordată propunerilor legislative privind probele electronice în materie penală, operaționalizării Parchetului European (EPPO) și îmbunătățirii încrederii și recunoașterii reciproce în materie penală. Președintele Comisiei LIBE a exprimat încrederea deplină în capacitatea României de a-și atinge obiectivele asumate în domeniul justiției în calitate de Președinție la Consiliul Uniunii Europene și a arătat că se poate conta pe sprijinul Parlamentului European pentru finalizarea cât mai multor dosare legislative în timpul scurt până la alegerile legislative europene.