Odată cu prima ninsoare, se poate spune că a venit oficial iarna. Un motiv de disperare pentru o parte dintre bucureșteni, care tremură efectiv de frig în case, ca în epoca de tristă amintire. Autoritățile invocă diverse motive și promit soluții, însă realitatea te ia cu friguri
În ciuda unei toamne relativ blânde, iarna a venit de-a binelea, iar frigul a pus stăpânire pe apartamentele bucureștenilor. O parte din ei tremură în case, ca în vremuri pe care le credeau de mult apuse.
650 de echipaje în lupta cu fulgii de nea
Ultima zi oficială de toamnă a coincis cu prima ninsoare în Capitală. Zăpada a căzut neîntrerupt mai bine de 10 ore, însă nu suficient cât să se pună nămeții. Nu au fost probleme în trafic, dar apa de pe șosea și trotuare a pus în dificultate pietonii. Între timp, deși suntem în plin sezon rece, sute de bucureșteni nu au căldură în casă. Bălțile de pe trecerile de pietoni le-au dat de furcă celor care se grăbeau la serviciu.
Operatorii responsabili de deszăpezire au fost mobilizați activ, astfel ca traficul rutier din Capitală să nu fie afectat de ninsoare. În total, în București au fost pregătiți peste 2.600 de lucrători, peste 650 de utilaje și au fost create stocuri de peste 24 de mii de tone de material antiderapant.
„Noaptea oprește căldura, aseară pe la ora 11 tremuram”
Pe locuitorii din Crângași, însă, iarna i-a prins fără căldură în apartamente. „Nu avem încotro, ne învelim cu două rânduri de pilote noaptea pe noi, pentru că nu putem sta de frig. Când pui mâna pe calorifer, caloriferul ne spune: Vai, stăpâne, ce mână caldă ai!", le declară un bărbat reporterilor.
Lui îi ține isonul o femeie, revoltată de situația extremă: „Nu avem căldură, mai ales noaptea o oprește de tot, și ne sculăm în frig. Azi noapte pe la 10 și ceva, 11, tremuram”.
Bărbat: Dacă de exemplu, speli seara o pereche de ciorapi și o pui pe calorifer, tot așa rămâne.
Reporter: Ați adus vreun dispozitiv electric să încălziți aerul?
Bărbat: Sunt singur, domnișoară, nu mă descurc. De unde să plătesc atâția bani? Îmbrăcat mai gros, mai, cum putem... Am rămas noi, ăștia mai în vârstă, care revenim la vremea lui Ceaușescu, mai luăm o haină în plus pe noi”, conchide cu amărăciune bărbatul, care nu credea că la 30 de ani de la căderea regimului comunist s-ar putea simți tot ca atunci, în propria lui casă.
Zero investiții și reparații
Potrivit reprezentanților Termoenergetica, zonele sunt insuficient alimentate din cauza lipsei parametrilor de la CET Grozăvești. Reprezentanții Elcen spun însă că alta este sursa problemei.
„La momentul acesta, CET Grozăvești livrează fără probleme 80 și ceva de grade, debit 2.500 tone pe oră, dar din păcate, pierderile sunt atât de mari, încât agentul termic nu mai ajunge la blocuri la temperatura la care ar trebui. Problema este rețeaua primară și secundară de transport a energiei termice. Din păcate, în această vară nu s-au făcut reparații și investiții cum ar fi trebuit”, declară Claudiu Crețu, administrator special ELCEN .Reprezentanții celor două companii nu au dat și un termen la care problema ar putea fi remediată.
Sursa: Digi 24