Căpetenia grupării Șor din Ungheni, cu cătușele pe mâini. Percheziții în toată țara în dosarele coruperii electorale
- Ana Munteanu
- 25 octombrie 2024, 14:17
Republica Moldova. Acțiunile în dosarele ce vizează coruperea electorală continuă. Liderul unei grupări criminale din cadrul organizației criminale „ȘOR” din Ungheni a fost reținut, după ce o femeie l-a denunțat poliției. În paralel, acțiuni de investigații sunt desfășurate și de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Aceștia efectuează vineri descinderi în mai multe localități ale țării în dosare de corupere electorală și finanțare ilicită a partidelor politice.
Liderul grupării din Ungheni, denunțat la poliție de o femeie
În adresa Inspectoratului de poliție Ungheni a parvenit joi denunțul unei femei, din localitatea Florițoaia Nouă. Aceasta a comunicat că a primit 1 500 lei (circa 75 de euro) din partea liderului unei grupări din cadrul organizației criminale „ȘOR”. Banii au fost oferiți pentru a determina femeia să voteze în favoarea unui anumit candidat la alegerile prezidențiale și să se pronunțe cu opțiunea „NU” la referendum.
Pentru acumularea probatoriului, polițiștii, sub conducerea procurorilo, au descins cu percheziții la domiciliul și sediul liderului. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 26 de ani.
În urma descinderilor, oamenii legii au depistat și ridicat mai multe probe privind implicarea acestuia în săvârșirea infracțiunii de corupere. Astfel, au fost găsite mijloace bănești, mai multe copii ale buletinelor de identitate ale cetățenilor, liste cu membri de partid și simpatizanți. La fel au fost găsite pliante informative cu lozinci împotriva referendumului republican constituțional, cartele SIM, telefoane mobile, laptopuri și o tabletă cu informații relevante anchetei.
De asemenea, au fost depistate liste cu observatori delegați atât în interiorul, cât și în adiacentul secțiilor de votare. Aceștia urmau să fie remunerați pentru influențarea opțiunii alegătorilor.
În urma perchezițiilor, suspectul a fost reținut pentru 72 de ore. Pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru corupere electorală. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă o amendă de până la 55 000 de lei (circa 2 750 de euro) sau închisoare de până la 5 ani.
Descinderi CNA în dosare de corupere electorală și finanțare ilicită a partidelor politice
Ofițerii CNA și procurorii din municipiul Chișinău desfășoară vineri acțiuni de urmărire penală în capitală. Totodată, ofițerii CNA au descins și în mai multe localități din raioanele Orhei, Rezina și Nisporeni. Acțiunile sunt realizate în vederea documentării faptelor ilicite de corupere electorală și finanțare ilicită a partidelor politice. Acțiunile ar fi săvârșite de persoane în interesul unui grup criminal organizat.
Potrivit CNA, mai multe persoane ar fi acceptat și primit remunerații ilicite pentru susținerea unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, dar și pentru compromiterea scrutinului electoral din 20 octombrie.
În urma perchezițiilor, au fost depistate multiple discuții pe aplicații mobile privind susținerea unor formațiuni și persoane politice în schimbul unor remunerații ilicite. La fel, au fost găsite obiecte care demonstrează implicarea și participarea activă a unui grup de persoane la acțiunile de corupere electorală și finanțare ilicită a partidelor.
Procurorii cer 30 de zile pentru femeia din Sîngerei, care împărțea bani alegătorilor
Procurorii urmează să solicite vineri aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile pentru femeia cu rol de coordonator al procesului de corupere electorală. Aceasta a fost reținută la 23 octombrie, în raionul Sîngerei.
În cadrul perchezițiilor au fost ridicați circa 175 de mii de lei. Banii erau destinați pentru coruperea alegătorilor în procesul electoral. Sursele financiare urmau să fie repartizați la peste 330 de persoane din 19 localități.
Inspectoratul General al Poliției a anunțat joi că, până în prezent, peste 520 de persoane au fost documentate pentru corupere electorală.
Organele de forță investighează mai multe episoade de finanțare ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Aceste acțiuni ar urmări coruperea alegătorilor care participă la scrutinul din această toamnă.