Capcanele morții pentru șoferii din România. Pericolele de la trecerile de nivel cu calea ferată

Capcanele morții pentru șoferii din România. Pericolele de la trecerile de nivel cu calea ferată

Mii de puncte de trecere cu calea ferată, din România, ascund peste 100 de accidente anual. Șoferii semnalează probleme care nu au fost rezolvate de autorități până în prezent, însă CFR promite să monteze bariere pentru a evita tragediile de pe calea ferată.

România are peste 5.000 de puncte de trecere la nivel cu calea ferată. Peste două treimi dintre acestea sunt semnalizate cu indicatorul numit de șoferi „Crucea Sfântului Andrei”. Aceștia semnalează că de multe ori, indicatorul nici nu poate fi remarcat, din cauză că este ruginit sau ascuns în vegetație. Astfel, peste 100 de șoferi se confruntă cu accidente în aceste zone, anual.

Peste 100 de accidente anual la punctele de trecere cu calea ferată

CFR administrează, pe întreaga rețea, 5.025 de treceri la nivel cu cafea ferată. Dintre acestea, doar 252 sunt prvăzute cu barieră automată, în timp ce 3.449 sunt semnalizate cu indicator rutier, cu „Crucea Sfântului Andrei”, după cum o numesc șoferii.

În primele șapte luni ale anului 2021, în astfel de puncte de trecere de la nivel cu calea ferată au decedat nouă persoane, din cauza accidentelor de tren. De la începutul anului până în prezent, în România s-au produs 124 de accidente la punctele de trecere cu calea ferată, care s-au soldat cu 19 persoane rănite și alte 9 persoane decedate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, alte 436 de treceri peste calea ferată prezintă barieră mecanică, în timp ce alte 888 au semnale acustice şi luminoase. Foarte multe dintre indicatoare, inclusiv unele amplasate pe drumurile principale, sunt deteriorate, şterse sau nu pot fi distinse din cauza vegetaţiei.

Lipsa indicatoarelor rutiere provoacă din ce în ce mai multe tragedii

Pe de altă parte, există și șoferi inconștienți, care chiar și în locurile unde există semnalizare, fac gesturi extrem de periculoase și forțează trecerea de la calea ferată. Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitale a informat în legătură cu peste 1.000 de sancțiuni aplicate șoferilor în primele șase luni de zile ale acestui an.

,,În primele sase luni ale acestui an au fost aplicate 1.973 de sancțiuni. Sancțiunile au fost aplicate conducătorilor auto care nu au oprit la trecerea la nivel cu calea ferată, au depășit coloana și nu au respectat indicatoarele montate în zonă”, a precizat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.

În anul 2020, CFR a montat doar 15 bariere. Anul acesta, compania dispune de sume pentru a amplasa mai multe astfel de obstacole, însă, potrivit realitatea.net, CFR va amplasa doar 20 de bariere.