Capcana lui Putin. Zeci de mii de moldoveni cu cetățenie rusă riscă să fie trimiși pe front

Capcana lui Putin. Zeci de mii de moldoveni cu cetățenie rusă riscă să fie trimiși pe frontVladimir Putin/ Sursa foto: AFP

Republica Moldova. Zeci de mii de moldoveni, care au obținut cetățenia rusă în ultima perioadă, riscă să fie trimiși pe front. O nouă lege votată în Duma de stat îi obligă pe cei care obțin cetățenia rusă să se înregistreze la comisariatele militare, chiar înainte de a-și ridica pașapoartele.

Duma de Stat rusă a adoptat o lege controversată, care obligă persoanele care au obținut cetățenia rusă să meargă la comisariate pentru a se înregistra. În caz contrar, cei care refuză să se prezinte vor pierde cetățenia. Mai mult, acestora nu le va fi eliberat pașaportul dacă nu vor prezenta confirmarea de la comisariat.

Anterior, reprezentanți ai administrației prezidențiale ruse au declarat că „celor care nu se alătură armatei ruse trebuie să li se retragă cetățenia”.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursă foto: en.kremlin.ru

Câți moldoveni riscă să ajungă „carnea de tun” a lui Putin

Anual, aproximativ 10 mii de moldoveni solicită și primesc cetățenia rusă. Ce-i drept, este vorba despre statistici din anii 2022-2023. În ultima perioadă însă, Rusia a devenit o țară care este ocolită de moldoveni, anume din cauza riscurilor asociate războiului declanșat în Ucraina. Europa Liberă a prezentat un clasament al țărilor de origine a solicitanților de cetățenie rusă. Republica Moldova este pe locul opt, fiind urmată de Belarus, Turkmenistan și Georgia. Pe primele poziții s-au clasat Tadjikistan, Ucraina și Armenia. Aceeași sursă menționează că, în 2022, 15 mii de persoane din Republica Moldova au obținut cetățenia rusă. Față de 2021 - cu 9 mii mai puține.

Armata rusă

Soldați ruși funeralii Sursa foto: X

Capcana lui Putin: simplificare, după care… înrolare

La sfârșitul anului 2023, Vladimir Putin a dispus simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei ruse. Astfel, solicitanții nu mai trebuie să demonstreze că au stat ultimii cinci ani în Rusia. Nici să facă dovada cunoașterii istoriei și a bazelor legislației rusești, așa cum se solicita anterior. Atunci, autoritățile de la Chișinău au comentat că noul decret al lui Putin nu este altceva decât o încercare disperată de a momi potențiali soldați pe front. Președinta Maia Sandu i-a avertizat atunci pe moldovenii cu dublă cetățenie că vor fi lipsiți de cetățenia Republicii Moldova dacă „ vor lupta de partea agresorului în războiul din Ucraina”.

Ne puteți urmări și pe Google News