Cântăreață egipteană CONDAMNATĂ la șase luni ÎNCHISOARE pentru că a CRITICAT Nilul

Cântăreață egipteană CONDAMNATĂ la șase luni ÎNCHISOARE pentru că a CRITICAT Nilul

Populara interpretă Sherine Abdel-Wahab a fost acționată în instanță pentru că și-a permis să glumească pe seama calității apei fluviului.

Un tribunal din Cairo a pronunțat pe 27 februarie o sentință cu închisoarea de șase luni pentru câtăreața Sherine Abdel-Wahab, mai cunoscută doar după prenumele său.

Artista, în vârstă de 37 de ani, foarte populară în Maghreb și în Orientul Mijlociu, a fost condamnată pentru că a „dăunat interesului general” și a difuzat „informații false”. Ea rămâne liberă până la judecarea apelului, deoarece a achitat o cauțiune de circa 230 de euro.

Cu ocazia unui concert la Sharjan, în Emiratele Arabe Unite, în ianuarie 2017, Sherine i-a replicat unui fan care i-a cerut să cânte melodia „Mashrebtesh Men Nilha” („Ai băut apă din Nil?”): „Nu, pentru că riști să iei bilarzioză”, un parazit de apă dulce, care provoacă infecții la om, prezent în Egipt de peste 5000 de ani și pentru combaterea căruia guvernul de la Cairo a lansat în 2016 un program de peste 8 milioane de euro.

Interpreta a adăugat, adresându-se publicului: „Beți mai bine Evian!” Înregistrarea scenei a făcut înconjurul rețelelor de socializare, câteva luni mai târziu, provocând indignare.

Sherine s-a scuzat pentru „gluma stupidă”, scriind pe pagina sa de Facebook: „Egiptului, țara mea adorată, și tuturor fiilor săi, îmi cer iertare din toată inima pentru supărarea pe care v-am produs-o.”

Cu toate acestea, în noiembrie, ultra-conservatorul sindicat al muzicienilor egipteni i-a interzis să mai cânte în Egipt, considerând că gluma sa a fost o „batjocură nejustificată” și a depus plângere împotriva interpretei.

Legea egipteană permite ca un cetățean să depună plângere împotriva altuia dacă apreciază că este vorba de fapte de „imoralitate” sau de „desfrâu”, iar mediul artistic este foarte afectat de asemenea plângerii care vin dinspre partea musulmană radicală a populației.

Tot marți, o altă cântăreață, Laila Amer, a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru „incitare la desfrâu” din  cauza unui clip video.

Subiectul Nilului este foarte sensibil în Egipt, din cauza tensiunilor cu Etiopia și Sudanul vecine, în ceea ce privește un baraj. Mai mult, Cairo încearcă să-și relanseze turismul, una dintre principalele sale componente economice, profund afectat de războaiele și actele de terorism din regiune și de instabilitatea politică de după revoluția din 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News