Caldura excesiva ne-a transformat in consuamtori-record de energie. In mijlocul verii, Romania consuma energie electrica la fel ca in timpul unei ierni foarte geroase.
Consumul zilnic de energie electrica a crescut cu aproape 3.000 de MW, comparativ cu verile precedente.
Din cauza caniculei, toate capacitatile de producere a energiei electrice sunt in functiune si lucreaza la capacitate maxima, data fiind cererea uriasa de electricitate.
Astfel, in Romania se produc acum 8.000 MW pe zi, ceea ce inseamna ca „producem ca pe timpul iernii”, dupa cum ne-a spus Ovidiu Pop, fostul director al Termoelectrica.
Afirmatia a fost sustinuta si de Stelian Gal, director general Transelectrica. El ne-a spus: „Avem o crestere importanta a consumului, iar daca Cernavoda nu va mai putea functiona din pricina secetei, putem ajunge inclusiv la cazuri de intrerupere a furnizarii energiei electrice catre anumiti consumatori casnici si industriali”.
Sorin Hurdubetiu, director executiv al Institutului Roman pentru Energie, ne-a spus ca „este primul an cand productia de energie din timpul verii o egaleaza pe cea din timpul iernii”, amintind ca, in verile trecute, „varful” productiei nu depasea 5.000 de MW.
Motivul principal, potrivit directorului IRE, il reprezinta utilizarea aparatelor de aer conditionat. „Productia este egala cu cererea si poate creste inclusiv peste aceasta valoare pentru ca oamenii vor continua sa cumpere electrocasnice”, spune Hurdubetiu.
Recordul anterior, in februarie 2005
Inainte de 1989 s-a ajuns si la 15.000 MW putere instalata, dar productia a scazut din cauza scaderii activitatii economice, pentru a creste acum din cauza caniculei, spune directorul IRE.
Temperaturile ridicate pot declansa inclusiv incendii la echipamentele electrice ale centralelor sau la depozitele de carbune, a spus Pop, amintind ca abia acum se vede utilitatea producerii energiei prin Termoelectrica.
„Toti spuneau ca Termoelectrica produce scump si la randamente scazute, dar e nevoie de aceste grupuri cand nivelul hidrologic este scazut”, adauga Pop.
El crede ca, „decat sa intinzi mana la vecini, mai bine folosesti piata de capacitati in aceste situatii-limita”. Dispeceratul Energetic National a mai inregistrat o productie similara in februarie 2005, cand a ajuns la 8.900 MW din cauza temperaturilor foarte scazute (-18,5 grade Celsius).
Fierbe bazinul Olteniei
Complexurile energetice din Oltenia au probleme serioase cu racirea turbinelor din centrale. Ion Pisc, director la Complexul Rovinari, ne-a declarat: „Apa din Jiu folosita la racire ajunge si la 29 de grade, cand temperatura ei optima este de 17 grade, iar debitul este de 7 metri cubi pe secunda, cand ar trebui sa fie de 11 metri cubi”.
In acest fel, producerea de energie este ingreunata, mai ales ca raul Jiu asigura racirea pentru toate centralele din bazinul Olteniei. „Pierdem pe zi cam 0,5 centi la megawatt ora produs”, ne-a spus Ion Pisc. La o putere de 900 de MW, Rovinari pierde zilnic aproape 22.000 euro.
Valica Gorea, presedintele Agentiei Nucleare, a afirmat: „Cel putin o luna daca nu ploua deloc nu avem nicio problema la Cernavoda”. El a precizat ca debitul Dunarii este de 4.000 metri cubi pe secunda, si Cernavoda se inchide la 860 metri cubi.