Canicula marina face ravagii. Oceanele „fierb” și se transformă în „cuptor subacvatic”

Canicula marina face ravagii. Oceanele „fierb” și se transformă în „cuptor subacvatic”Sursa foto: dreamstime.com

Valul de căldură fără precedent afectează în acest moment și oceanele. Mai exact vorbim despre Atlantic, care în acest moment este asemenea unui ”cuptor subacvatic”. 

Potrivit oamenilor de știință acest lucru va provoca o hecatobombă a vietăților marine. Asta pentru că, deși nu se vede, fenomenul este asemănător incendiilor terestre. Iar consecințele lui sunt devastatoare. Deocamdată, el se manifestaă pe coastele Angliei și Irlandei. Acolo, de câteva săptămâni, temperaturile au fost foarte ridicate, peste normele sezoniere. Au și depășit recorduri istorice, potrivit presei britanice. Acest lucru poate avea consecințe grave pentru fauna marina, dar și pentru oameni.

„Anomalii de temperatură nemaiîntâlnite”

„Anomalii de temperatură de o asemenea amploare în această parte a Atlanticului de Nord nu au mai fost observate până acum”. A spus Daniela Schmidt, profesor de științe ale Pământului la Universitatea din Bristol. Peste 23 de grade s-au înregistrat în Atlanticul de Nord. Cu toate acestea, oamenii de știință știu că acestea absorb 90% din căldura generată de efectul de seră. Drept urmare evenimentele de acest gen s-ar putea să fie și mai frecvente și mai intense. Din cauza încălzirii globale. Jean-Pierre Gattuso, director de cercetare la CNRS  spune că „ceea ce este surprinzător este că lucrurile se întâmplă extrem de repede”. El Nino se pare că ar fi de vină pentru ceea ce se întâmplă în Marea Britanie. 

„Aceste valuri de căldură seamănă cu incendiile subacvatice”

„Aceste temperaturi extreme și fără precedent arată puterea combinației dintre încălzirea provocată de om. Și variabilitatea naturală a climei, așa cum este cazul lui El Nino”, a declarat Daniela Schmidt. Schimbările climatice au ajutat fenomenul de caniculă marina. Problema este că aceasta afectează structura ecosistemelor. Pe măsură ce acesta se încălzesc, susținând unele specii și slăbind altele. „Aceste valuri de căldură se aseamănă cu incendiile subacvatice. Flora și fauna murind ca și cum ar fi arse”, spune David Diaz, cercetător la Institutul spaniol de oceanografie. Aceste episoade sunt direct legate de activitatea umană, spun climatologii. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News