Candidatul Partidului Șansa la Cricova, arestat preventiv

Candidatul Partidului Șansa la Cricova, arestat preventiv

Candidatul Partidului Șansa la alegerile locale de la Cricova a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Andrei Galațchi, membru al Partidului Șansa și candidat din partea acestei formațiuni la alegerile locale din Cricova, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Politician de la Partidul Șansa, reținut 30 de zile

Reținerea politicianului a fost anunțată de membrii de partid. Andrei Galațchi este bănuit de implicare în acțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani.

Decizia de arestare preventivă a fost luată, la cererea procurorilor, de judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Andrei Galațchi va fi reținut la Penitenciarul nr. 13, potrivit Agora.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrei Galațchi, Partidul Șansa, arestat preventiv 30 de zile / sursa foto: captură video

Miting contra arestării al membrilor Partidului Șansa

Pe 9 martie, când judecătorii au pronunțat sentința, membrii Partidului Șansa au organizat o manifestație în fața instanței. Colegii de partid ai arestatului preventiv au adus pancarte cu mesaje prin care cereau eliberarea lui Andrei Galațchi.

Avocatul politicianului au anunțat că decizia magistraților de arestare preventivă va fi contestată la Curtea de Apel.

Miting organizat de Partidul Șansa contra arestării lui Galațchi / sursa foto: captură video

Andrei Galațchi a fost candidatul Partidului Șansa la alegerile locale din Cricova, pentru funcția de primar.

Arestarea lui Galațchi vine în contextul anunțului făcut, pe 7 martie, de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, privitor la grupări criminale din Reppublica Moldova care ar pregăti acțiuni de destabilizare în perioada pre-electorală. Cei doi au vorbit de proteste și acțiuni de discreditare a politicienilor pro-europeni, dar și de finanțări ilegale.

Schemă de finanțare a acțiunilor de destabilizare

Pe 1 martie, prin colaborarea mai multor instituții, Procuratura Anticorupție și Poliția Națională au reușit identificarea unor apartamente conspirative, unde s-au găsit sume mari de bani ce urmau a fi distribuiți în teritoriu. Într-unul dintre apartamentele conspirative a fost găsită suma de 600 de mii de lei, dar anchetatorii spun că suma totală ridicată depășește 5,5 milioane de lei.

Șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că în schema de finanțare ilegală a unor mișcări politice anti-europene ar fi implicați inclusiv colonei în rezervă cu pregătiri și specializări anume în domeniile respective. Trei dintre aceștia au fost deja reținuți.

Anchetatorii au precizat că banii găsiți la această rețea erau destinați, în parte, acoperirii unor datorii anterioare față de protestatarii plătiți, iar o altă parte finanțării unor noi acțiuni destabilizatoare.