Candidatul fără partid

Candidatul fără partid

După ce partidul pe care îl conduce, Iniţiativa Naţională (PIN), a obţinut la alegerile pentru Parlamentul European 2,6% din voturile electoratului, Cozmin Guşă este convins că poate deveni noul primar al Capitalei. Pe ce se bazează?

Deşi iniţial liderul PIN declarase că doreşte să candideze la preşedinţie, ulterior s-a reorientat către primă rie. „Proiectul meu de reformare a clasei politice trebuie să înceapă de undeva. Prefer să înceapă de la administraţie şi de la Bucureşti“, spune politicianul. El îşi motivează alegerea prin dorinţa de „a schimba feţele oamenilor“.

O viziune personală

Guşă susţine că nu promite alegătorilor nimic, dar „din momentul în care ajung primar, vreau ca oamenilor să le fie clar că metropola lor se va schimba într-una de nivel european. Să fie mai zâmbitori“, spune el. Politicianul exclude din start eventualitatea unui eşec. „Cu partidele şi contracandidaţii care există, în mod sigur voi câştiga primăria. Sunt un politician reformator, care mam distins în România prin acte de reformă, naţionalist în sensul bun al cuvântului. Cred că sunt mai preferat de oameni decât ceilalţi politicieni care şi-au anunţat intenţia de a candida până în momentul de faţă“, crede acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi nu are în spate o forţă politică de talia celor care au obţinut scaunul de edil al Capitalei, Cozmin Guşă nu consideră acest lucru un handicap. „Candidaţ ii puternici pe care partidele mari i-ar propune sunt puternic înrădăcinaţi în structura de partid, care an după an a adus oraşul în stadiul dezastruos în care este. Ei pornesc din start cu un mare handicap, pe care eu nu-l am“, visează relaxat liderul PIN. În prezent, partidul său se bucură de 4% din încrederea alegătorilor, susţine acesta.

Schimbarea taberei

Rezultatul obţinut la alegerile europarlamentare, sub pragul de 5%, deşi pare dezamă gitor, îl mulţumeşte pe Guşă. „Rezultatul este bun pentru un partid care a avut un început greu“, spune acesta. Mai mult, el spune că demisia din funcţia de preşedinte al partidului nu poate fi pusă pe seama scrutinului. „Am demisionat pentru că aşa scrie în statutul partidului. După fiecare ciclu electoral, conducerea demisionează“, mai adaugă acesta. După cum se autoproclamă, el este „genul de jucător care nu iese de pe teren decât pe targă. Sunt bine antrenat şi nu plec când vor alţii“, spune Cozmin Guşă, un critic vehement al liderilor politici.

Pe Traian Băsescu, cel pe care l-a susţinut şi consiliat în campania pentru alegerile prezidenţ iale din 2004, îl critică „dintr-un sentiment de datorie şi de ruşine faţă de români. Mi-am pus obrazul pentru el în 2004 şi trebuie să îl aduc pe calea cea dreaptă“. Totuşi, liderul PIN nu exclude varianta ca anul viitor să-l susţină în campanie, din nou, pe Băsescu. „Dacă vor fi candidaţi mai slabi decât el, o să-l sprijin, chiar dacă nu mai suntem prieteni. Totul este relativ“, afirmă candidatul la primărie.

Răfuieli politice

Despre Călin Popescu- Tăriceanu, Guşă spune că primministrul „şi-a văzut de interesele personale într-o măsură destul de mare, care, până la urmă, o să-l ducă şi la DNA“, făcând referire la dosarul „Poşta Română“. „Va lipi acestui guvern eticheta de penal. Dacă aş fi în locul lui Călin Popescu- Tăriceanu, aş demisiona rapid. A făcut o greşeală acuzându-mă de calomnie. M-am dus cu toate probele în faţa procurorilor şi am scris o declaraţie de patru pagini în care demonstrez clar că Tăriceanu a făcut fapte penale“, conchide candidatul PIN la Primăria Capitalei.

ÎNCEPUTURI

Cozmin Guşă spune că şi-a început cariera de jos, fiind „un băiat din Câmpia Turzii care n-a avut relaţii şi care n-a fost ajutat de nimeni“

În copilărie, liderul PIN era premiantul clasei, iar timp de opt ani, în şcoala generală, nu a avut nici măcar o notă de nouă. În liceu însă, lucrurile au luat o întorsătură nouă, întrucât „fetelor din liceu nu le plăceau ideea de premiant. M-am rezumat doar la nivelul de cel mai bun la matematică şi fizică“, povesteşte acesta.

Piedica lui Năstase

Proaspăt căsătorit după terminarea facultăţii, Cozmin Guşă a fost nevoit să-şi găsească o slujbă. S-a angajat la Wrigley, cu un salariu lunar de 300 de dolari. A renunţat însă în scurt timp datorită mamei sale. „Mama mi-a zis că se îmbolnăveşte de inimă dacă mai vând gumă“, îşi aminteşte acesta. „A urmat o afacere de distribuţie de presă, apoi am fost la un radio din Cluj, primul radio bilingv românomaghiar, apoi am construit un mic trust de presă cu trei ziare în trei judeţe“. Apoi a venit în Bucureş ti şi a lucrat la Trustul Intact.

Cozmin Guşă a hotărât, la un moment dat, să intre în politică. Cel responsabil de această schimbare este fostul primministru Adrian Năstase. „Este cel care mi-a făcut propunerea. Că mai departe tot el, nemaivrând să continue proiectul de reformă, m-a obligat să fac schimbări radicale şi să demisionez din funcţia de secretar general al PSD este altceva. Greşeala lui a fost că a promovat miniştri şi secretari de stat care nu aveau altceva pe agenda de lucru decât profitul personal. Meciul dintre noi s-a încheiat în 2004 când, sprijinindu- l pe Băsescu, l-am împiedicat să ajungă preşedinte“, îşi aminteşte politicianul.

O viziune optimistă

După ce a schimbat două formaţiuni politice, liderul PIN spune că nu are ce să-şi reproşeze: „Am plecat mereu de la putere, din convingere. Am încercat să schimb ceva în PSD. A fost inutil. Mi-am dat demisia şi am plecat. Am fost în PD şi am încercat să-l reformez inclusiv prin aducerea lui la putere, dar a fost inutil. Am constituit o structură nouă de partid, pentru că este singura soluţie prin care poţi să construieşti ceva nou în România. Să reformezi partidele vechi este imposibil“, îşi susţine Guşă poziţia.

Cea mai mare realizare pentru politician este înfiinţarea Partidului Iniţiativa Naţională care, spune el, „va reuşi să devină un centru de putere important în România, în jurul căruia se va genera reforma politică adevărată. PIN-ul va fi singurul partid înfiinţat de la zero care va reuşi să intre în parlament în 2008“, spune Guşă.

HARTĂ

„Mă consider un specialist în geopolitică“

„O port cu mine peste tot. Înainte de a merge la o emisiune, mă uit pe hartă şi vizualizez tot felul de situaţii, îmi amintesc fel de fel de informaţii, mă consider un specialist în geopolitică şi asta mă ajută foarte bine să prezint România într-un anumit context“.

URS PIN

„Partenerul meu de discuţii mentale“ „Aveam nevoie de un urs pe scenă atunci când în 2005 am prezentat mascota noastră ca fiind ursul carpatin. Este cel mai mare urs pe care l-au găsit colegii mei să-l cumpere. De atunci, este prietenul nostru“.

CARTE DE VIZITĂ

Un fizician în politică

> S-a născut pe 2 iulie 1970 la Câmpia Turzii, judeţul Cluj. > În 1994 - a absolvit Facultatea de Fizică de la Cluj-Napoca. > 1998-2001 - preşedinte la Compania „Jurnalul“, director dezvoltare Antena 1. > 2001-2003 - Secretar General al Partidului Social Democrat. > 2004-2005 - membru în Biroul Permanent al Partidului Democrat (PD). > 2004 - Director de campanie al lui Traian Băsescu. > Din septembrie 2005, este Preşedinte al Partidului Iniţiativa Naţională (PIN).

CANA DE CEAI

Cadou de la colegii de partid

„Am primit-o de ziua mea în 2005. Din această cană îmi beau cele patru-cinci ceaiuri zilnice“.

ICOANĂ

„S-a gândit şi maica stareţă la mine“

Un obiect special pe care îl are la birou Cozmin Guşă este o icoană de la o mănăstire din Maramureş. „Sunt unul dintre prietenii mănăstirii. Când am fost ultima dată la stareţă mi-a făcut-o cadou, spunând că vor urma lupte grele, şi această icoană mă va proteja. Sper că aşa va fi, pentru că nu prea are cine să mă protejeze“, spune politicianul. Liderul PIN declară că este „o persoană care are nevoie şi de credinţă, nu sunt evlavios, nu merg de multe ori la biserică pentru a mă ruga, dar de şapte opt ori tot mă duc“.

Sfatul lui Guşă „Fiţi preocupaţi de interesul public!“

Cozmin Guşă le recomandă celor care doresc să urmeze o carieră în politică să facă acest lucru doar dacă îndeplinesc anumite condiţii: „Să le pese de ţară, să fie nişte persoane care pot să-şi învingă timiditatea şi să fie profesionişti măcar într-un domeniu, pentru că atunci le va fi posibil să se specializeze şi în altul“, spune acesta. „Eu m-am orientat în funcţie de criteriile pe care mi le-am impus şi în funcţie de interesul naţional. Am plecat din PSD din cauza corupţiei de acolo şi apoi din PD când, odată ajunşi la putere, a primat lupta pentru ciolan.“

Faţa nevăzută

Doliu în cămin pentru Freddie Mercury

> Guşă ascultă muzică rock şi muzică de cartier. Paraziţii, Holograf, Compact, Iris. Spune că are o mare slăbiciune pentru Freddie Mercury. „Când a murit, am instituit în cămin trei zile de doliu. Cred că am exagerat puţin, dar am impus această atitudine“. > „Sunt pasionat de mersul cu motoarele. Îmi place pericolul: sunt şi un practicant de schi extrem“. > Liderul PIN spune că îi place să citească „literatură angajantă“. Îi plac Gabriel Garcia Marquez şi Nikos Kazantzakis. „«Un veac de singurătate» este o carte care trebuie citită de toată lumea. Este o epopee fantastică“. > În copilărie a practicat box, „până m-a prins tata şi nu m-a mai lăsat“, handbal şi fotbal. > Politicianul spune că în fiecare săptămână cumpără cărţi. „O săptămână în care n-am intrat în librărie să cumpăr cărţi e o săptămână pierdută. E o datorie. Le răsfoiesc şi va veni şi timpul să le citesc“, spune el. > Guşă vede relaţia cu copiii săi ca pe un parteneriat. „Eu nu sunt şeful, eu sunt partenerul lor. Am dezvoltat cu copiii mei o relaţie de parteneriat şi întotdeauna negociem ceea ce trebuie să facem“.