Candidații la PE, gata să ia startul

Candidații la PE, gata să ia startul

Biroul Electoral Central a anunțat candidaturile defi nitive pentru PE, iar după Paște se va da, oficial, startul campaniei.

Candidații la Parlamentul European au trecut de primul hop: definitivarea candidaturilor. Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat ieri că în cursa pentru alegerile din 25 mai vor intra 15 partide sau alianțe și opt candidați independenți. S-a constatat rămânerea definitivă a candidaturilor înregistrate de: Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, PP-DD, PMP, PNȚCD, Forţa Civică, Partidul Alternativa Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor.

De asemenea, BEC a constatat rămânerea definitivă a candidaturilor înregistrate de PRM în versiunea Vadim Tudor, în timp ce PRM-Funar a rămas pe dinafară.

Dintre cei care și-au anunțat intenția de a candida în calitate de independenți au fost acceptați: Mircea Diaconu, Corina Ungureanu, Dănuţ Liga, Pericle Iulian Capsali, Paul Purea, Peter Costea, Constantin Filip Titian, Valentin Dăeanu.

Grapini, „perla” de pe lista pesediștilor

Pe lista PSD-UNPR-PC se regăsește fostul ministru al Turismului, Maria Grapini, care s-a afirmat prin postările sale pe Facebook, pline de greșeli gramaticale.

Pe lista PNL a fost trecută și europarlamentarul Adina Vălean, soția liderului PNL, Crin Antonescu.

Democrat-liberalii au decis să o susțină pe Monica Macovei, acuzată de foștii săi colegi „reformiști” că a rămas în echipa democrat-liberalilor pentru a mai prinde un loc în PE.

Europarlamentarul Cristian Preda deschide lista PMP, iar Sebastian Bodu a plecat din PDL și candidează pe lista PNȚCD pe locul doi, după președintele partidului, Aurelian Pavelescu.

Candidați exotici

Radu Moraru, realizator al postului Nașul TV este și el în competiție, primul pe lista Partidului Ecologist. Lista PP-DD este deschisă de Dan Diaconescu. Rămâne de văzut dacă acesta, refugiat la Vatican, va veni în țară pentru campanie sau va candida de la distanță.

Printre figurile aparte înscrise în cursă se află fostul senator liberal Mircea Diaconu, aprig contestat de ANI, din cauza incompatibilității, care însă a căpătat din partea Curții de Apel dreptul de a candida.

În vârstă de 48 de ani, Iulian Pericle Capsali este regizor și publicist și „tată a nouă copii”, după cum s-a recomandat chiar el. A adunat semnături cu ajutorul preoților. Doreşte să promoveze în Parlamentul European „politica familiilor, nu familiile politice”. Tot independentă va candida și Corina Ungureanu, fosta campioană mondială și europeană la gimnastică, dar și vedetă Playboy. Aceasta vrea să promoveze turismul sportiv în România. Și fostul deputat Dănuț Liga își dorește să ocupe un fotoliu de europarlamentar. Când era deputat PRM, acesta a propus un proiect de lege prin care românii cu drept de vot care nu se prezintă la alegeri să fie amendați cu unul până la șase salarii medii lunare.

Ordinea pe buletinele de vot

BEC a stabilit prin tragere la sorți numărul de ordine de pe buletinele de vot al partidelor politice precum și al candidaților independenți la alegerile europarlamentare. Astfel, primul va fi PDL, urmat de PMP, UDMR, Alianța PSD-UNPR-PC, PNL și PRM. În a doua etapă, tragerea la sorți a vizat partidele politice care nu au reprezentanți în PE, iar în urma acesteia poziția a șaptea pe buletinele de vot i-a revenit Alianței Naționale a Agricultorilor, care e urmată de PDS, Noua Republică, Partidul Verde, Forța Civică, PER, Partidul Alternativa Socialistă, PNȚCD și PP-DD.