Când vor scăpa românii de dosarul cu șină. Care sunt etapele care lasă în urmă un coșmar

Când vor scăpa românii de dosarul cu șină. Care sunt etapele care lasă în urmă un coșmar Sebastian Burduja.Sursa foto: arhiva EVZ

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit despre dosarul cu șină și a promis că în următorii ani, acesta va dispărea din România.

Sebastian Burduja a dat asigurări că dosarul cu șină va dispărea în cel mult cinci ani.

Sebastian Burduja promite eliminarea dosarului cu șină

Ministrul Digitalizării a precizat că până la eliminarea dosarului cu șină, trebuie pus la punct sistemul care va permite o identificare rapidă a fiecărui român care solicită un serviciu public digital.

Burduja a susținut că săptămâna trecută în Camera Deputaților, în comisia de administrație a fost promovat un amendament prin care se interzice, prin lege, dosarul cu șină.

Ne puteți urmări și pe Google News

„El este doar o chestiune a trecutului, așa cum și ștampila a fost solicitată ani de zile. Poate unii încă mai solicită ștampila, dar el va fi practic interzis. Nu e niciun motiv pentru care să avem dosar cu șină.

De asemenea, copiile după documente pe care statul deja le are sunt interzise. Și cu inițiativa mea legislativă, interdicția se va aplica și la nivel local”, a precizat ministrul.

Acesta a explicat că, practic, cetățenii când vor merge la Primărie și li se va solicita o copie după un document eliberat de statul român, vor putea să refuze această solicitare şi să beneficieze de aceleași servicii, potrivit Antena 3 CNN.

Cu un pas mai aproape de eliminarea birocrației

Săptămâna trecută, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului.

Au votat „pentru” 291 de deputaţi, iar „împotrivă” unul singur. Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

După promulgare, instituțiile publice vor fi obligate să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora.