CÂND vor fi RELUATE lucrările la LEGILE JUSTIȚIEI?

CÂND vor fi RELUATE lucrările la LEGILE JUSTIȚIEI?

Președintele Comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, deputat PSD, a declarat, pentru Evenimentul zilei, că lucrările la pachetul legilor justiției vor fi reluate atunci când motivările Curții Constituționale ale României (CCR) vor ajunge în Parlament.

„Când avem motivările CCR”, a precizat Iordache, întrebat fiind când vor fi reluate lucrările la legile justiției: 303/2017 privind statutul magistraților, 304/2017 despre Organizarea Judiciară și 317/2017 referitor la funcționarea Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Pe 23 ianuarie, Plenul CCR a adoptat cu unanimitate de voturi obiecţiile de neconstituţionalitate privind patru puncte din articolul I al legii privind organizarea judiciară. Totodată, s-au respins, cu majoritate de voturi, obiecţiile referitoare la celelalte dispoziţii ale actului normativ.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 29 de senatori aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite şi a constatat că dispoziţiile art. I pct. 2, 4, 29 şi 61 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituţionale. Cu majoritate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de aceiaşi autori şi a constatat că celelalte dispoziţii ale Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sunt constituţionale în raport de criticile formulate”, se preciza într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

 

Pe 30 ianuarie, judecătorii Curţii Constituţionale au decis ca legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor este parţial neconstituţională. CCR vrea clarificări cu privire la cazurile în care magistraţii care au comis erori judiciare trebuie să răspundă material.

 

„După o ședință maratonică, care a durat cât două maratoane, am reușit să ne pronunțăm cu privire la legea privind Statutul magistraților (...) Soluțiile au fost respingere a unor texte. Am admis o serie de critici, care vizează critici intrinseci referitoare la texte din cuprinsul legii. Ca să răspund interesului public, unele din aceste critici care vizau, mai ales răspunderea magistratului au fost admise și am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei credințe și a gravei neglijențe.”, a declarat Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale.

 

Drept urmare, până la acest moment, legea 303 privind statutul magistraților și legea 304 despre Organizarea Judiciară vor face cale-ntoarsă în Parlament în urma modificărilor cerute de judecătorii CCR. Curtea Constituţională se va pronunța pe 13 februarie pe legea 317 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.  

Legile justiției au fost modificate în Parlament la finalul anului trecut de PSD şi ALDE, sub coordonarea deputatului PSD Florin Iordache.