Când vor fi introduse nolile buletine și ce informații vor cuprinde? Anunțul guvernanților

Când vor fi introduse nolile buletine și ce informații vor cuprinde? Anunțul guvernanților

Cărțile electronice de identitate, cu cip, care vor conține date biometrice ale titularului, cum ar fi amprente, vor deveni obligatorii din august 2021, a anunțat Marian Murguleț, secretar de stat Tehnologia Informației, la o conferință organizată la Guvern.

"Noul document de identitate va putea fi eliberat de la vârsta de 12 ani. Autoritățile vor putea emite și cărți de identitate simple, fără cip, dar acestea nu vor permite titularilor libera circulație în Uniunea Europeană în baza actului de identitate. Noul buletin, ca o noutate, va putea include și domiciliul în străinătate", a afirmat Murguleț, potrivit profit.ro.

Actualele cărți de identitate vor permite titularilor să călătorească pe teritoriul altor state UE până la expirarea acestora.

De asemenea, potrivit Legii 162/2020, începând cu 2 august 2021, România este obligată să emită cartea electronică de identitate, potrivit Regulmentului UE în domeniu.

"Este foarte important să folosim această oportunitate ce decurge din obligația de aliniere la standardele menționate, pentru a introduce nu doar o nouă carte de identitate, care să conțină suplimentar date biometrice - amprente ș.a.m.d - ca și în cazul actualelor pașapoarte electronice, ci să venim cu un instrument modern care să asigure ireversibilitatea transformării digitale a României", a spus CIO-ul guvernamental.

Documentul va include și cardul electronic de sănătate

El a adăugat că introducerea cărți electronice de identitate va permite titularului să utilizeze semnătura electronică, care va fi inclusă în noul document, precum și să se autentifice online în sistemele informatice ale instituțiilor publice și private, pentru a beneficia de servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF, spre exemplu, sociale, financiare, educaționale sau de altă natură.

"Noua carte de identitate electronică va putea și trebuie să includă cardul electronic de sănătate, iar ulterior se pot adăuga orice alte servicii", a afirmat Murguleț.

Legat de cost, oficialul Executivului a spus că nu există o simulare oficială pentru cartea electronică de identitate. "Știu din experiența colegilor CIO guvernamentali din alte țări UE că prețul variază între 15 și 40 euro, iar eu sunt convins că România nu doar că se va îndrepta spre limita minimă, dar e foarte posibil să fie chiar mai jos, undeva la limita a 10 euro", a mai spus Murguleț.

Noile cărți electronice de identitate vor fi realizate de către Imprimeria Națională.

Ne puteți urmări și pe Google News