Când vom putea scăpa de măști. Răspunsul așteptat de toată omenirea

Când vom putea scăpa de măști. Răspunsul așteptat de toată omenirea

Premierul Florin Cîțu a anunțat sâmbătă că două milioane de oameni vor fi vaccinați anti-COVID, adică 10% din populație, până la sfârșitul lunii martie, în România.

Primul ministru spune că în cazul în care câți mai mulți cetățeni se vor vaccina, la toamnă putem renunța la purtatul măștii.

„2 milioane de oameni vaccinați anti-COVID, adică 10% din populație, până la sfârșitul lunii martie, în România. În acest weekend vom ajunge la primul million de români vaccinați cu prima doză. Sunt veștile bune care trebuie să ne facă să respectăm în continuare măsurile de protecție.

Dacă mergem cât mai mulți să ne vaccinăm, în toamnă putem renunța la purtatul măștii.

Hai să respectăm noile măsuri, ca să stopăm creșterea numărului de infectări și să îmbunătățim situația din spitale. Depinde doar de noi să revenim la normalitate!”, a scris pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu.

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea anti-Covid, a explicat la Digi24 ce trebuie să facă românii aflați în diferite scenarii legate de vaccinare.

Vaccinat cu prima doză, dar infectat înainte de rapel

În acest caz, există două scenarii – în cazul în care infectarea cu Covid-19 se întâmplă la scurt timp de la vaccinarea cu prima doză, iar persoana respectivă se vindecă în perioada până la rapel, atunci doza de rapel poate fi administrată la data programată, dacă persoana este negativă la momentul respectiv.

În al doilea scenariu, în care infectarea se produce cu puțin timp înainte de data programată de rapel, iar persoana este încă pozitivă la acea dată, atunci se poate lua măsura excepțională a amânării rapelului până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cu 35 de zile pentru vaccinul Moderna, și trei luni pentru vaccinul AstraZeneca, toate calculate de la data administrării primei doze de vaccin.

Persoanele care se regăsesc în acest al doilea scenariu trebuie să contacteze centrul de vaccinare și să transmită situația fără să facă o nouă programare în platformă, pentru a evita vaccinarea în afara intervalului precizat mai sus.

Centrul de vaccinare va reprograma, în acest caz, persoana respectivă la momentul în care este vindecată și poate să îi fie administrată doza de rapel. Mai există o variantă de reprogramare, prin platformă - se poate face programare suplimentară, dar trebuie să fie ales același centru de vaccinare la care s-a făcut prima doză.

Doza de vaccin este deja alocată și rezervată persoanei și va fi folosită pentru rapel chiar dacă mai târziu de data programată inițial.

Persoane infectate cu coronavirus, dar asimptomatice

Persoanele pozitive dar asimptomatice trebuie, de asemenea, să aștepte până ce se vindecă și au test negativ la Covid-19, înainte de a se vaccina cu prima sau cu a doua doză.

Pentru persoane care au avut infecție asimptomatică și nu s-au vaccinat cu nicio doză, vaccinul se face după vindecare. Recomandarea inițială  a autorităților a fost să se facă după o lună sau mai mult, pentru că persoanele vindecate au anticorpi și la momentul respectiv dozele erau mai puține. În acest moment dozele de vaccin sunt suficiente pentru a acoperi nevoia populației.

Pentru persoanele cu infecție asimptomatică care trebuie să fie vaccinate cu doza de rapel se procedează la fel ca în cazul celor cu infecție simptomatică - se poate lua măsura excepțională a amânării rapelului până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cu 35 de zile pentru vaccinul Moderna, și trei luni pentru vaccinul AstraZeneca, toate calculate de la data administrării primei doze de vaccin.

 

Ne puteți urmări și pe Google News