O mare parte din populaţia lumii va fi nevoită probabil să poarte măști câțiva ani de acum înainte, avertizează un cunoscut virusolog spaniol, care nu ezită să vorbească, alături de alți experți, de un război pe termen lung în care este angrenată omenirea.
„Vom trece peste asta în câţiva ani, dar nu trebuie să ne aşteptăm că va fi ca o cursă sprint de 100 de metri", a declarat Dr. Margarita del Val, şefa Consiliului Național de Cercetare Spaniol (CSIC) - Salud Global. „Va fi un maraton", a mai adăugat aceasta.
La fel ca SUA, oficialii spanioli din domeniul sănătății, cum ar fi dr. Del Val, s-au aflat în contradicție cu politicienii care luptă cu privire la modul de gestionare a crizei coronavirusului în funcție, evident, și de agenda politică.
Spania este acum cea mai afectată țară din Europa și a adoptat vineri mai multe restricții, în speranța de a încetini răspândirea din ce în ce mai accelerată a coronavirusului. Măştile sunt obligatorii în afara casei, iar întrunirile publice sunt limitate la maxim 6 persoane, acesta fiind şi numărul maxim de persoane care au voie să stea la aceeaşi masă în baruri şi restaurante.
Oboseala pandemică s-a instalat cu mult timp în urmă în rândul spaniolilor, care au fost închiși pentru prima dată pe 14 martie, pe fondul primei creșteri de cazuri de COVID-19 din țară.
Pe fondul furiei din partea locuitorilor capitalei Spaniei, Madrid, un tribunal a blocat joi măsurile de lockdown. Cu toate acestea, cazurile sunt în creștere acolo, cu 10.981 de cazuri și 196 de noi decese raportate ieri.
Vaccinul nu este de ajuns
Avertismentul doctorului Margarita del Val este ca un ecou al opiniei specialistului american în boli infecțioase, dr. Anthony Fauci, expertul Casei Albe în gestionarea pandemiei în țara cea mai afectată de pe glob. Fauci a spus săptămâna trecută, în timpul unui eveniment Facebook Live cu guvernatorul New Jersey, Phil Murphy, că, chiar dacă 75 sau 80 la sută din populaţia SUA ar fi vaccinată, „nu trebuie să eliminăm nevoia de a fi prudenți și atenți cu măsurile noastre de sănătate publică", informează România TV.
Va exista imunizare în masă?
La rândul său, eminentul virusolog Christin Drosten, care a gestionat pandemia în Germania alături de Angela Merkel, nu este foarte optimist în ceea ce privește șansele de a scăpa de criză prea curând. „De măști nu scăpăm așa repede. Și după ce vom începe vaccinarea, cea mai mare parte a populației va trebui să poarte mai departe măștile. În țări ca Germania, cu un număr mic de cazuri de infectare, nu va exista o imunizare în masă. Probabil că aceasta nu va exista nici în celelalte țări din Europa”, a explicat Drosten luna trecută.