Prima operatie din Romania realizata cu ajutorul unui robot da Vinci, tehnologie creata de NASA, a avut loc ieri la Institutul Clinic Fundeni.
Interventia a avut ca scop indepartarea unei tumori la ficat, la o pacienta de 30 de ani. Robotul da Vinci, pentru care Ministerul Invatamantului a platit 1,5 milioane de euro si va servi si ca material didactic pentru viitorii doctori, a marcat primul eveniment medical al acestui an. Aceasta tehnica scumpa va servi, in opinia doctorului Irinel Popescu, coordonatorul echipei de medici ai Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, noii generatii de chirurgi.
„Unicitatea acestui robot consta in faptul ca permite tratarea unor zone inaccesibile, prin realizarea unor incizii mici, iar miscarile sale fine nu pot fi reproduse de niciun alt instrument”, a mai adaugat dr. Popescu. Cele 80 de interventii programate pentru acest an cu noul robot vor fi realizate pe pacienti cu afectiuni de splina, ficat si colon.
NASA trateaza romanii
Interventia care a durat aproximativ doua ore a reprezentat introducerea in medicina romaneasca a tehnologiei aerospatiale dezvoltate de NASA. Adaptat obiectivelor medicale, robotul da Vinci este unul dintre cele cinci tipuri de roboti folositi in acest moment in interventiile din intreaga lume.
Aprobat in iulie 2000, instrumentul a fost considerat de societatea medicala internationala ca fiind cel mai important pas in introducerea chirurgiei digitale in tratarea diferitelor afectiuni. In acest moment, da Vinci concureaza pe piata cu alte patru instrumente similare. Este vorba de Sistemul Chirurgical Robotizat Zeus, Sistemul Aesop 3.000, Centrul de Control Hermes si Sistemul Robotizat Socrates, ale caror costuri de achizitie variaza intre 80.000 si 1 milion de dolari.
Avantaje si dezavantaje
Unul dintre punctele tari ale acestei interventii este reducerea cicatricilor postoperatorii. Interventia presupune realizarea unor incizii mici, prin care se introduc bratele robotului. De asemenea, zilele de spitalizare se reduc de la 10-12 zile, in cazul interventiilor traditionale, la 4-5 zile.
Avand in vedere costurile legate de perioada petrecuta la reanimare, ce pot varia intre 400-1.000 euro/zi, acestea se vor reduce cu 33a. Un alt element important punctat de doctorul Irinel Popescu a fost cresterea gradului de siguranta a pacientului in timpul operatiei.
Cu toate acestea, tehnologia prezinta si dezavantaje. Majoritatea chirurgilor care au experimentat-o au afirmat ca la inceput s-au simtit stanjeniti de lipsa contactului direct cu pacientul si de faptul ca nu au putut „simti” ceea ce opereaza. O alta piedica este cea financiara. Costul de achizitie al acestor instrumente poate ajunge pana la 1 milion de euro, motiv pentru care ramane o tehnologie indisponibila multor centre medicale.
In ceea ce priveste tariful final al unei asemenea operatii realizate cu robotul da Vinci la Spitalul Fundeni, acesta va fi influentat de cei 100.000 de euro, costuri legate de intretinerea aparatului si de aprovizionarea cu materiale consumabile necesare interventiei, de durata de spitalizare si de rata de complicatii ale pacientului.
Pacientii care vor fi operati cu ajutorul acestei tehnologii vor avea diagnosticul potrivit pentru sarcinile robotului da Vinci. Chiar daca nu exista o limita minima de varsta pentru a fi utilizat, inca nu a fost incercat pe copii sub doi ani, a caror constitutie este mult prea mica pentru aceasta tehnologie.
INTERVENTII
Premiere medicale
> 1980 - Primul transplant de rinichi - Institutul Clinic Fundeni;
> 1999 - Primul transplant de inima - Spitalul de Urgenta Floreasca;
> 2003 - Primul transplant de maduva - Institutul Clinic Fundeni;
> 2004 - Indepartarea unei tumori de 80 kg (cea mai mare din lume) - Spitalul de Urgenta Floreasca;
> 2005 - Primul transplant de celule stem - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta;
> 2007 - Primul transplant de pancreas - Institutul Clinic Fundeni.