Erupţia şi extracţia molarilor de minte pot fi extrem de dureroase, iar modul în care cresc poate genera complicaţii ce necesită renunţarea la aceşti dinţi.
Inutile din punctul de vedere al nevoilor de hrană ale omului modern, măselele (sau molarii) de minte pot cauza numeroase probleme dentare. Sunt ultimii dinţi care apar pe arcadă şi încep să erupă după ce încetează creşterea osoasă, între 18 şi 25 de ani. Pot să apară maximum patru dinţi, însă există şi posibilitatea ca niciunul să nu erupă. De la inflamaţii la tumori Molarii de minte pot fi sursa multor probleme de sănătate orală. Erupţia, de pildă, poate fi însoţită de dureri. "Acestea sunt rezultatul tensiunilor generate de limitarea spaţiului de erupţie, de perforarea, la erupţie, a mucoasei gingivale sau de inflamarea zonei ca urmare a unor complicaţii locale", precizează medicul stomatolg Cristina Azoiţei. După erupţie, pot apărea răni ale mucoasei obrazului, (din cauza poziţionării), carii (cauzate de periaj deficiar), înghesuiri ale celorlalţi dinţi de pe arcadă, dar şi probleme mai grave precum infecţii sau tumori. Infecţiile apar atunci când molarul este acoperit de gingie şi sub ea se acumulează resturi şi bacterii ce nu pot fi îndepărtate la periaj, în timp ce chisturile şi tumorile apar când coroana molarului rămane în os şi sacul în care se dezvoltă se umple cu lichid. Atenţie la inflamaţii, dureri de cap, modificarea dinţilor! Simptomele care trădează complicaţii sunt: gingia e roşie sau inflamată în jurul molarului de minte sau în spatele ultimilor dinţi de pe arcadă, apar dureri de maxilar sau de cap care persistă mult timp, maxilarul se umflă fără o cauză evidentă, respiraţia e neplăcută şi se modifică poziţia dinţilor. Dacă observaţi cel puţin trei dintre aceste simptome, mergeţi cât mai curând la un stomatolog. Tratamentele sunt diverse, însă în multe situaţii singura soluţie este extracţia. De regulă, se ia o astfel de decizie atunci când molarul de minte are o poziţie şi o înclinare vicioasă faţă de dinţii şi ţesuturile din jur, coroana dentară e prea afectată pentru a putea fi salvată, când dintele a rămas inclus în os şi se doreşte prevenirea apariţiei chisturilor sau tumorilor.
Ce riscăm dacă ne operăm
Printre riscurile asociate extracţiei măselei de minte se numără infecţia, parestezia şi alveolita postextractională. Infecţiile pot apărea din cauza nerespectării normelor de igienă în cabinetul medical sau în urma unei igienizări precare a cavităţii bucale după operaţie. Parestezia, o complicaţie ce constă în senzaţia de "amorţeală" a ţesuturilor din jurul dintelui extras (maxilar, obraz, buză), este provocată de afectarea unor nervi în timpul operaţiei şi poate dura de la câteva ore la câteva luni sau poate deveni permanentă. "Printr-o tehnică terapeutică corectă se poate evita în majoritatea cazurilor, însă, uneori, traiectele atipice ale nervilor pot favoriza apariţia ei" subliniază Cristina Azoiţei. Al treilea tip de afecţiune asociată cu extracţia, alveolita postextractională, este o inflamaţie a cavităţii în care a stat dintele extras (simţită ca o durere violentă ce iradiază în acea jumătate a capului), care apare din cauza inexistenţei cheagului de sânge în alveolă sau a desprinderii cheagului apărut.
"Hrana noastra a evoluat. Omul viitorului va avea un numar de dinţi mai redus, iar molarii de minte vor dispărea complet.“ CRISTINA AZOIŢEI, medic stomatolog "DEFECTE" Sunt predispuse la carii şi au vârfuri curbate Apariţia măselelor de minte poate fi prevăzută de la 8-9 ani. "Se face o radiografie panoramică, pe care se văd, dacă există, mugurii molarilor de minte în os şi poziţia lor", precizează Cristina Azoiţei. Molarii de minte au o structură diferită de cea a celorlalţi dinţi. "Sunt deficitari ca mineralizare, iar la cei mandibulari vârfurile rădăcinilor sunt foarte curbate brusc în diferite direcţii faţă de planul rădăcinii", explică specialistul. Mineralizarea redusă îi face mai predispuşi la carii, în timp ce vârfurile curbate ale rădăcinilor complică extracţia. Citiţi şi:
- Bolile care se "citesc" în gură
- Parodontoza, "boala dinţilor sănătoşi"
- Scrâşnitul care poate distruge dantura
- Patru obiceiuri nesănătoase care pot afecta grav dantura
- Alimente care strică dantura
- Şapte motive pentru care ni se pot strica dinţii