În ce an se va naşte ultima româncă?

În ce an se va naşte ultima româncă?

Publicaţia "The Economist" a ajuns la concluzia că ultimele femei se vor naşte pe Terra în jurul anului 4900 şi vor fi de origine braziliană. Româncele vor dispărea în jurul anului 3200. Prima ţară care va rămâne fără femei este Bosnia şi Herţegovina (în jurul anului 2600).

Concluziile inedite aparţin unui studiu al Naţiunilor Unite asupra ratei de fertilitate şi de reproducere, realizat în 21 de ţări, printre care şi România.

Astfel, "The Economist" a evidenţiat din această cercetare că statele cele mai sigure, unde fertilitate şi reproducerea nu pun probleme, sunt Brazilia (estimările arată că ultimele femei de pe Terra se vor naşte aici cu puţin timp înainte de anul 5000) şi Canada (ultimele femei se vor naşte în jurul anului 4300). Studiul mai arată că în următoarea mie de ani femeile din multe state ale lumii nu vor mai avea suficiente fete pentru a le înlocui. Brazilia şi Canada se distanţează considerabil de restul de 19 ţări analizate, unde valorile variază între anii 2600 (Bosnia şi Herţegovina) şi 3600 (în Iran).

Pentru a înţelege mai bine evoluţia fenomenului, "The Economist" a oferit exemplul Hong Kong-ului. Aici, de la 3,75 milioane de femei câte sunt în prezent, după numai 25 de generaţii va mai rămâne una singură.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situaţia este explicată astfel: "La un grup de 1.000 de femei se aşteaptă să se nască 547 de fete, conform ratei de fertilitatate din prezent. Aceste cifre se traduc, statistic vorbind, printr-o rată de reproducere în Hong Kong de numai 0,547. Calculul continuă: cele 547 de fete vor ajunge sa nască la randul lor 299 de alte fete şi aşa mai departe. Cum vârsta medie la care o femeie aduce pe lume un copil este de 31,4 ani, se aşteaptă ca ultima fată să se nască în Hong Kong în anul 2798.

România are o soartă mai bună. Cifrele pentru ţara noastră sugerează că ultima femeie se va naşte în jurul anului 3200. Într-o situaţie similară, la distanţă de numai câteva sute de ani, se află Portugalia, Austria şi Singapore (în jurul anului 3000-3100), respectiv Coreea de Sud, Polonia şi Ucraina (3400 - 3500).

În ceea ce priveşte motivul principal evidenţia de publicaţia "The Economist", raportând la situaţia ţărilor din Asia, acesta se traduce printr-o mişcare feministă care se accentuează, femeile preferând să fie independente financiare, ceea ce le permite să se bucure de viaţa de celibatar şi să amâne, cât mai mult, momentul mariajului.

CITIŢI ŞI:

  • "Turismul de reproducere asistată" înfloreşte în Spania
  • Un simplu test le-ar putea spune femeilor cât timp mai pot să facă un copil