Când se merge la nași cu ploconul de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Un obicei special

Sursa foto: Arhiva EVZ

În 2024, Lăsata Secului pentru Postul Nașterii Domnului va fi sărbătorită pe 14 noiembrie. Dacă această zi cade miercurea sau vinerea, postul începe încă din seara zilei respective.În tradiția românească, în ziua respectivă, finii merg la nași cu plocon, un gest încărcat de simbolism și respect.

Când se merge la nași cu ploconul

Ploconul constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. Acest obicei are rolul de a întări relația spirituală dintre fini și nași. Se spune că de Lăsata Secului, nașii îi iartă pe fini pentru toate păcatele.

Sursa foto: 50575136 © Niromaks | Dreamstime.com

Apoi, se întinde o masă îmbelșugată, marcată de mâncăruri alese și plăcinte care simbolizează belșugul și vigoarea spirituală. Pe masă trebuie să fie: ciorbă, fripturi, plăcinte și vin. Alături de mâncăruri se pregătesc și deserturi, precum plăcinte cu fructe sau legume, struguri sau stafide, care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

Tradiții de Lăsata Secului

Mesele trebuie să fie acoperite cu fețe de masă albe, la fel ca farfuriile și tacâmurile folosite, pentru a semnifica puritatea și curățenia sufletească înainte de post. În unele zone, în ziua de Lăsata Secului, femeile obișnuiesc să prepare turte de mălai pe care le dau de pomană pentru sufletele celor morți. O altă tradiție impune ca vasele folosite pentru mâncarea de dulce să fie spălate cu grijă, pregătind astfel trecerea la alimentele specifice perioadei de post. În această zi, gospodinele n-au voie să facă treburi casnice. Cele care gătesc sau spală riscă să se îmbolnăvească.

Sursa foto: dreamstime.com

Nu se muncește de Lăsata Secului

Se mai spune că cine muncește în această zi poate suferi de friguri pe tot parcursul anului sau că „e rău de bătut piatra peste holde.” În regiunea Bărăganului, există un obicei tradițional în care localnicii strâng toate oasele și resturile de mâncare pe o față de masă și apoi, a doua zi, le aruncă spre răsărit. Totodată, ei rostesc :„Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Pentru a avea noroc anul viitor, credincioșii trebuie să țină cont de aceste tradiții și superstiții.