Îţi cauţi naşi pentru botez? Atenţie, mămici! Ar trebui să ştiţi lucrurile acestea

Îţi cauţi naşi pentru botez? Atenţie, mămici! Ar trebui să ştiţi lucrurile acestea

Venirea pe lume a unui bebeluş este un moment extrem de important, atât pentru părinţi, cât şi pentru cei care îi vor fi naşi. Aceştia din urmă trebuie să îndeplinească câteva sarcini extrem de bine trasate.

Ce trebuie sa cumpere nasii ?

Care sunt obligatiile lor?

Botezul este unul din cele mai vechi ritualuri crestine si reprezinta modalitatea de intrare in comunitate pentru noul nascut. Potrivit invataturilor Bisericii Ortodoxe, botezul se face de obicei, la 40 de zile dupa nastere. Numai preotul are voie sa crestineze (boteze) si o poate face doar in Biserica. Parintii bebelusului trebuie sa aleaga unul sau cel mult doi nasi – pot fi nasii lor de cununie, dar nu neaparat – sa fie buni crestini si persoane responsabile (nasii sunt priviti ca si parintii spirituali ai copilului).

Parintii impreuna cu bebelusul lor, nasii, rudele si prietenii merg la biserica unde are loc botezul sau crestinarea. Copilul este bagat in cristelnita si stropit de 3 ori cu apa pe cap. In multe zone preotul scufunda bebelusul cu totul in apa din cristelnita. Dupa botez participantii la crestinare merg sa sarbatoreasca noul statut al copilului, scrie bebenou.ro

Cum trebuie sa se pregateasca nasii pentru botez?

–              se spovedesc;

–              se impartasesc;

–              invata crezul;

–              cumpara lumanarea de botez si marturiile in forma de cruce;

–              cumpara trusoul de botez al bebelusului;

–              cumpara cele necesare pentru biserica: un prosop, un sapun, o sticla de ulei (care va fi sfintit) si o sticla de vin rosu ce reprezinta sangele lui Iisus; prosopul, sapunul si sticluta de ulei sunt de cele mai multe ori incluse in trusoul de botez.

–              achita taxa pentru Taina Sfantului Botez la biserica;

„Cate bordeie atatea obiceie” spune un vechi proverb romanesc. Desi nasa este cea care se ocupa de trusou (in mod normal) nu ar fi rau sa se sfatuiasca atat cu mama cat si cu preotul, astfel inca sa fie sigura ca in ziua evenimentului este pregatita cu tot ce este necesar.

Trebuie sa ai grija ca bebelusul sa fie imbracat in functie de vreme… sa nu transpire sau sa-i fie frig. Cel mai bine adapteaza trusoul de botez la vremea de afara.

Nu uitati sa luati cu voi certificatul de nastere. Va avea nevoie de el preotul.