Când scăpăm de valul 5 al pandemiei. Varianta Delta bate în retragere. Studiu
- Maria Miron
- 8 februarie 2022, 23:19
Deși țara noastră s-a confruntat cu o explozie de noi cazuri de Covid-19, în special cu variantele Omicron și Delta, specialiștii susțin că imunitatea de grup ar putea fi atinsă curând, iar valul 5 ar putea dispărea complet în primăvara aceasta.
Potrivit unui studiu realizat de Medlife, există șanse ridicate ca după data de 15 februarie să asistăm la o reducere considerabilă a numărului de cazuri de persoane infectate cu Covid-19 sau cu variante ale acestei tulpini.
Același studiu stipulează că "o schimbare de ritm în ceea ce privește răspândirea subvariantei BA.2 a Omicron ar putea prelungi valul 5".
Infectare de 100% cu Omicron, în ultima săptămână
Cercetarea a vizat secvențierea a 400 de probe în total, înregistrate încă de la începutul valului 5, iar pentru lotul studiat în decursul ultimei săptămâni, procentul celor infectați cu varianta Omicron era de 100%.
Conform autorilor studiului, varianta Delta se află într-o fază de răspândire mult diminuată și ar exista chiar motive să credem că din a doua jumătate a lunii februarie, numărul de cazuri va scădea constant, până la dispariția valului 5, în această primăvară.
China a dezvoltat un nou test pentru depistarea rapidă a Covid-19
Un nou test pentru depistarea persoanelor infectate cu coronavirus a fost dezvoltat în China. Acesta este la fel de eficient precum testul PCR, dar oferă rezultate în câteva minute.
Oamenii de ştiinţă chinezi au conceput un nou test menit să depisteze infecțiile SARS-CoV-2. Conform unui articol publicat într-o reviztă științifică, testul este la fel de eficient precum cele de laborator, de tip PCR, dar oferă rezultatul în doar 4 minute, informează AFP.
În prezent, testele de tip PCR reprezintă norma utilizată pe plan mondial în materie de depistare a infecțiilor cu coronavirus. Rezultatele acestora sunt obținute, însă, după mai multe ore, iar nu imediat. Iar acest lucru reprezintă un neajuns, mai ales în cazul în care este nevoie urgentă de un rezultat.
În acest context, cercetătorii Universității Fudan din Shanghai susțin că au găsit o soluție pentru înlocuirea testelor PCR. Într-un articol publicat luni în revista Nature Biomedical Engineering, aceștia au arătat că au dezvoltat un senzor care utilizează principiile microelectronicii. Acesta este folosit pentru a analiza probele ADN recoltate cu un beţişor steril. Iar atașat la un dispozitiv portabil, permite obținerea unui rezultat în mai puțin de 4 minute.
Cercetătorii chinezi susțin că dispozitivul medical pe care l-au dezvoltat este înzestrat cu o sensibilitate ridicată și este ușor de manevrat. Echipamentul poate fi utilizat mai peste tot pentru depistarea persoanelor infectate cu coronavirus.