Când s-a dezvoltat cultul mareșalului Ion Antonescu. Alex Mihai Stoenescu: Un exemplu impecabil de militar român. Video

Când s-a dezvoltat cultul mareșalului Ion Antonescu. Alex Mihai Stoenescu: Un exemplu impecabil de militar român. VideoSursa foto: Wikipedia

Unii dintre liderii pe care România i-a avut au fost dictatori. Poate că unii dintre cei mai cunoscuți de către oameni sunt Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu. Însă, lista nu se oprește aici. În cadrul unei noi ediții a podcastului „Evenimentul istoric”, difuzată vineri, 25 octombrie, pe canalul de YouTube „Hai România”, istoricul Alex Mihai Stoenescu a oferit mai multe detalii despre viața mareșalului Ion Antonescu. Acesta a fost liderul dictatorial al României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Alex Mihai Stoenescu a început prin a explica faptul că dictaturile pe care le cunoaște poporul român: cea regală, cea militară și cea comunistă, au fost foarte diferite.

Tipul de regim al lui Ion Antonescu

Istoricul a mai transmis că generalul Ion Antonescu, care a devenit ulterior mareșal, a condus un alt tip de regim.

„Desigur, nu mai ținea cont de constituții. Se aplicau în perioada aceea doar aspectele administrative și legislative ale constituției. De restul nu se mai ținea cont. Discutăm despre o situație în care avem rege care nu este suveran, Mihai I, care nu îndeplinea condițiile suveranității. În primul rând aceea de a fi ales ca rege de către Parlament”, a transmis istoricul.

El a mai adăugat că la acea vreme exista un regim special, care era implementat pe perioadă de război.  Însă, ea este cunoscută drept o dictatură militară, deoarece au fost introduse reguli militare. A mai explicat faptul că s-a depășit Constituția în punctele ei privind organizarea statului.

Cultul mareșalului Antonescu

Alex Mihai Stoenescu a mai povestit că după 1989, anul Revoluției, mai exact prin anii 1990-1991 s-a dezvoltat, în România, un cult. Este vorba despre cel al mareșalului Ion Antonescu.

„În România a existat, și există și astăzi și s-a dezvoltat și mai amplu, după 1989, în 1990 – 1991, un cult al mareșalului Antonescu. Oameni care văd în acesta un ofițer cu o carieră militară ireproșabilă, patriot fără discuție, un om care și-a apărat și care a luptat pentru țara lui. Un om care a fost incoruptibil în mediul corupt al României, de la sfârșitul regimurilor și a sistemului capitalist și monarhiei constituționale. Un regim corupt, iar peste tot era plin de astfel de oameni, mai ales în partide politice. Au fost mulți generali corupți, implicați în tot felul de afaceri”, a mai spus istoricul.

Cariera militară a lui Antonescu

Istoricul a mai povestit că mareșalul Ion Antonescu a avut o carieră militară care este ireproșabilă.

„Este declarată ca atare și recunoscută de Armata Română, de istorici militari. Un exemplu impecabil de militar român, un exponent al ideii de militar român al Armatei Române. Cu o carieră militară impecabilă. Dar, cu toate acestea, când îi cercetezi cariera militară, ceea ce s-a întâmplat, cercetătorul are câteva observații. Prima dată este că a fost, incontestabil, un militar de carieră, de cea mai înaltă pregătire, cunoaștere. Un ofițer de calitate indiscutabil. Calitatea lui de ofițer și de general este indiscutabilă și de foarte bună calitate. Adică a fost foarte valoros”, a mai declarat Alex Mihai Stoenescu.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul istoric” de vineri, 25 octombrie, poate fi vizionată aici.

Ne puteți urmări și pe Google News