Când poate interveni NATO în România. Pașii până la război

Când poate interveni NATO în România. Pașii până la război Sursa Foto- Dreamstime

NATO poate intra, staţiona sau tranzita România în 2024, pentru a pregăti sau desfășura operații militare, dacă va fi cazul, a aprobat Parlamentul, în urma scrisorii transmisă de șeful statului, Klaus Iohannis.

„Pe fondul unei serii de crize suprapuse, în anul 2023, mediul internaţional a devenit tot mai puţin predictibil, instabilitatea fiind principala trăsătură a noii dinamici de securitate. În contextul competiţiei strategice dintre marile puteri şi a revalorizării abordărilor geopolitice în politica internaţională, starea de conflictualitate la nivel regional şi global s-a amplificat. Războiul din Ucraina a devenit pe parcursul anului 2023 unul de uzură, poziţional, însă evoluţia sinuoasă a acestuia nu a determinat Federaţia Rusă să renunţe la obiectivele iniţiale declarate ale invaziei", se arată în scrisoarea preşedintelui  Klaus Iohannis, transmisă Parlamentului, informează Agerpres.

Când poate interveni NATO în România. Reacția trebuie să fie n maximum de 72 de ore, dacă situația o impune

NATO

ursa foto: Dreamstime.com

Astfel, în situaţia apariţiei intempestive a premiselor pentru declanşarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicaţii asupra independenţei şi suveranităţii naţionale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forţei de răspuns a NATO, cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF, în scopul dezamorsării crizei şi descurajării escaladării acesteia se arată în informarea transmisă de președintele Iohannis Parlamentului.

Astfel, NATO poate acționa politic, economic și chiar militar, au explicat experții în Drept internațional, consultați de Business Insider. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Principiul NATO de apărare colectivă – articolul 5 din statut – nu se aplică atacurilor armate în acest scenariu, deoarece acestea nu ar fi în spațiul NATO Dar ar putea declanșa articolul 4, în care statele NATO se consultă reciproc cu privire la ce să facă ca răspuns”, a precizat Rafael Loss, expert la Consiliul European pentru Relații Externe explică ce face NATO, conform sursei citate.

De ce a cerut președintele Iohannis aprobarea Parlamentului

klaus iohannis

Klaus Iohannis. Sursa foto: Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis precizează că, „pentru punerea în aplicare, în intervalul de timp foarte scurt avut la dispoziţie , 72 de ore -î, a măsurilor pregătite la nivel naţional în scopul recepţiei VJTF, este necesar să preexiste aprobarea pentru dislocarea sau tranzitarea acestei Forţe de răspuns a NATO pe teritoriul naţional".