Ce legatura este intre fumat si Hollywood? Aparent niciuna, dar, la o privire mai atenta, descoperim ca de multe ori fumam pentru ca vedetele preferate fumeaza.
Potrivit unui studiu realizat in 2006, la Universitatea din California si publicat de revista "Times", 75% dintre filmele produse in ultimul timp la Hollywood contin scene in care se fumeaza.
Ingrijorati, americanii au inceput o campanie pentru a inlatura fumatorii de pe marele ecran. Fumatul in filme contribuie la cresterea numarului celor care aleg acest viciu. Companiile producatoare de tigari folosesc diferite metode pentru a-si promova produsele, printre care si peliculele facute la Hollywood.
Studii ingrijoratoare
Doua studii recente, publicate in „The Lancet” si „Pediatrics”, arata cum filmele si actorii care fumeaza ii influenteaza pe copii. Cercetatorii de la Dartmouth Medical School au analizat obiceiurile de a se uita la filme a peste 2.500 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Ei au monitorizat cate scene in care se fuma existau intr-o lista de 50 de filme pe care le-au vazut copiii.
Dupa doi ani, cercetatorii au constatat ca 10a dintre acesti tineri se apucasera de fumat sau macar incercasera. Mai mult decat atat, studiul a aratat ca aceia care proveneau din familii de nefumatori sunt mult mai usor influentati de filmele in care apar des secvente in care se fumeaza.
Fumatori in filme
Productiile de la Hollywood infatiseaza deseori scene in care se fumeaza. Jude Law fumeaza in „Alfie”, in „Closer” si in „The Aviator”. John Travolta fumeaza in „Basic”, in „Ladder 49” si in „The Punisher”, Ben Affleck - in „Jersey Girl” si in „Paycheck”, Pierce Brosnan - in „After the Sunset” si in „Die Another Day”. Al Pacino fumeaza in „The Recruit” si in „Simone”, iar Renee Zellweger, in „Bridget Jones 2” si in „Down with Love”. Sharon Stone fumeaza si ea in „Basic Instinct”.
In alte pelicule este mentionata chiar si marca de tigari. Antonio Banderas fumeaza Marlboro in „Ballistic”, Camel si Winston in „Femme Fatale”. Johnny Depp fumeaza L&M in „Secret Window”, Angelina Jolie fumeaza Camel in „Life or Something Like It”, iar Natalie Portman fumeaza Marlboro in „Closer”.
In productiile lansate in ultimii doi ani pe marile ecrane, personajele continua sa fumeze. Sultry, din „The Black Dahlia”, personaj interpretat de actrita Scarlett Johansson, este fumatoare; la fel si personajul interpretat de Nicolas Cage in filmul „Next”.
Promovare de succes In urma cu cativa ani, producatorii de film primeau sume mari de bani de la companiile de tigari pentru ca numele lor sa apara in secventele unor filme.
Potrivit site-ului tobaccofree.org, producatorii peliculei „License to Kill” au incasat 350.000 de dolari pentru ca James Bond sa fumeze tigari Lark. In Superman, Lois Lane fumeaza tigari Marlboro. Pentru asta, compania Philip Morris a platit 40.000 de dolari.
Aceeasi companie si-a plasat produsele si in filme precum „Who Framed Roger Rabbit?” si „The Muppet Movie”. Sylvester Stallone a incasat 500.000 de dolari pentru a fuma o anumita marca de tigari in trei dintre filmele in care a jucat.
Ofensiva puternica
Harvard School of Public Health (HSPH) a pornit o campanie pentru a inlatura fumatorii de pe marele ecran. „Unele filme arata pana la 14 secvente in care se fumeaza intr-o ora”, declara Barry Bloom, decanul HSPH, citat de revista „Time”. Desi sunt constienti ca acest lucru nu se va face foarte repede si foarte usor, cei de la Harvard sunt perseverenti.
Potrivit revistei „Time”, profesorii HSPH au inceput sa aiba discutii fata in fata cu directorii studiourilor de film pentru a-i convinge sa renunte la scenele in care se fumeaza. In februarie, Barry Bloom a fost invitat de Asociatia Cinematografiei Americane sa faca o prezentare tuturor studiourilor pe aceasta tema.
Un altfel de Hollywood
Potrivit revistei „Time”, producatoarea Lindsay Doran a incercat sa scoata din cateva filme scenele in care se fumeaza. Unul dintre acestea este „The Devil Wears Prada”. Intr-o poveste in care personajele calatoresc din Statele Unite la Paris, doua dintre cele mai cunoscute locuri din lume in care se fumeaza, niciunul dintre ele nu fumeaza. „Nimeni nu fumeaza, dar nimeni n-a observat acest lucru”, spune Doran, citata de revista „Time”.
CINEMA
Fumatul, criteriu de clasificare a filmelor
> Asociatia cinematografiei americane a anuntat ca va lua in considerare scenele de film in care se fumeaza pentru a determina categoria de public careia i se adreseaza respectivele productii.
> „Incepand din acest moment, comitetul de atribuire a vizelor de exploatare (...) va considera fumatul drept un factor de clasificare a filmelor, alaturi de violenta, sex si limbajul utilizat”, a declarat presedintele Asociatiei cinematografiei americane, Dan Glickman, citat de AFP.
> Asociatia cinematografiei americane, organism fondat in 1922, reuneste cele mai mari studiouri americane si reprezinta Hollywoodul in lumea intreaga.
INGRIJORATOR
Caracteristici, date si statistici despre tigari si pelicule
> Personajele principale din filme sunt de trei ori mai predispuse sa fumeze decat oamenii obisnuiti. Totusi, in timp ce in filme personajele care fumeaza sunt bogate si au cariere de succes, in realitate, cea mai mare parte dintre fumatori nu au posibilitati materiale ridicate.
> Doua treimi din filmele de animatie pentru copii includ scene in care se fumeaza si se consuma alcool.
> Razvratire, sexualitate, bogatie, putere, acestea sunt mesajele din filme asociate cu fumatul. Acestea sunt si mesajele pe care producatorii de tigari le folosesc pentru a-si promova produsele.
> Fred si Barney au fost personajele principale intr-o reclama la tigarile Winston.
OPINIE: Cand copilul alege sa fumeze Copilul imita ceea ce vede, mai ales daca vrea sa fie ca personajul de pe ecran sau ca actorul preferat. Deci el poate imita si ceva nebenefic pentru sanatate daca scopul lui este sa „fie” ca X sau sa impresioneze.
De aceea este important ca privitul la televizor sa fie facut cu parintii, pana la o anumita varsta, iar acestia sa-i explice copilului ca fumatul, ca si alcoolul, sunt modalitati nebenefice de a induce o stare de relaxare sau o stare de „bine”.
Insa cand copilul alege sa fumeze nu trebuie sa-i interzicem. E necesar sa gasim nevoia care alimenteaza fumatul - adica nevoia de a fi admirat, placut sau nevoia de relaxare - si apoi sa sugeram o alta modalitate de realizare a acestei nevoi.
Fumatul este o dependenta. Orice poate deveni o dependenta! Unele sunt insa mai putin nocive - precum mersul in parc sau mirositul florilor. Orice lucru care inlocuieste o alta serie de lucruri pe care le-ai putea face este o dependenta. De aceea, educatia in orice fel, de la parinti, de la televizor, de la cinematograf sau de la radio este foarte importanta. (Cristiana Levitchi, psihoterapeut , Spitalul clinic „V. Gomoiu”)