CCR discută pe 26 octombrie sesizările Guvernului şi PNL referitoare la legea de modificare a OUG privind şcolile doctorale
- Razvan Gheorghe
- 18 octombrie 2016, 10:47
Curtea Constituţională a României discută pe 26 octombrie sesizările Guvernului şi PNL referitoare la legea de modificare a OUG 4/2016 privind şcolile doctorale, au precizat reprezentanţi ai CCR.
Săptămâna trecută, Guvernul a atacat la CCR modificarea OUG 4/2016 privind şcolile doctorale, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare a actului normativ, solicitată de preşedintele Klaus Iohannis, şi a adoptat legea în forma iniţială.
Anterior, premierul Dacian Cioloş declara că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele.
"Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele. (...) Am luat nişte măsuri prin ordonanţe de urgenţă, în urmă cu ceva vreme, tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv, de tratare a acestor cazuri de plagiat. Sigur, nimeni nu contestă şi nici eu nu contest nevoia, importanţa, utilitatea implicării directe a universităţilor în tratarea acestor cazuri de plagiat", afirma Cioloş, potrivit Agerpres.
Şi grupul PNL din Senat a depus la Curtea Constituţională o contestaţie la legea de modificare a OUG 4/2016 privind şcolile doctorale, invocând, între altele, nerespectarea principiului bicameralismului.
Senatul a respins, în şedinţa plenului de lunea trecută, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011 prin care a fost reglementată funcţionarea şcolilor doctorale şi a adoptat, în calitate de Cameră decizională, actul normativ în forma iniţială.
Potrivit raportului comisiei, modificarea Legii Educaţiei prevede crearea unui mecanism privind desfăşurarea învăţământului la nivel doctoral, clarificarea şi etapizarea acţiunilor de emitere a diplomelor şi titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuţiilor privind procedurile şi etica la nivelul învăţământului.
După decizia Senatului, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, şi-a anunţat demisia din funcţie.
El şi-a motivat decizia prin faptul că "în urma amendamentelor adoptate de senatori la Legea educaţiei, CNATDCU va avea "un rol decorativ", fiindu-i retrase toate prerogativele.
"Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus să pierd vremea", a explicat Barbu.