Un nou tratament revoluționar pentru cancerul de piele, aflat într-o fază avansată de testare, a fost pus la punct printr-o asociere a cercetătorilor din companiile Moderna și Merck
Cancerul de piele ar putea fi combătut cu un nou tratament revoluționar pus la punct de companiile Moderna și Merck. Cercetătorii celor două firme farmaceutice au prezentat rezultate promițătoare dintr-un studiu clinic de fază 2b.
Cancerul de piele ar putea fi vindecat
Studiul clinic prezentat de companiile Moderna și Merck prezintă rezultatele unui tratament nou. Este vorba despre o combinație dintre un vaccin ARN mesager (ARNm) și un medicament împotriva cancerului pentru tratamentul melanomului. Despre perspectivele tehnologiei ARN mesager de a revoluționa tratamentele pentru cancer s-a vorbit încă din timpul pandemiei de coronavirus.
Între timp, însă, teoriile antivacciniste promovate de conspiraționiști trecut subiectul într-un con de umbră. Ideea conform căreia ARNm poate trata cancerul revine în actualitate. Compania Moderna a publicat rezultatele unui studiu de fază 2b care combină vaccinul său cu ARNm (ARNm-4157 [V940]) cu Keytruda, medicamentul oncologic al Merck.
Deși rezultatele studiului sunt intermediare, bazate pe o perioadă de urmărire de trei ani, sunt promițătoare. Studiul clinic randomizat Keynote-942/mRNA-4157-P201 a implicat pacienți care cu melanom cu risc ridicat (stadiul III/IV) în urma unei rezecții complete.
Riscul de recidivă a fost înjumătățit
Cancerul poate fi învins cu tratamentul cu mRNA-4157 (V940) în combinație cu pembrolizumab. Conforsm studiului, pentru pacienții cărora li s-a administrat tratamentul s-a constatat o îmbunătățire a situației medicale. Riscul de recidivă sau de deces a scăzut cu 49%, comparativ cu cazurile tratate doar cu pembrolizumab singur.
Combinația mRNA-4157 (V940) cu pembrolizumab a arătat o reducere a apariției metastazelor, comparativ cu pembrolizumab. Riscul de deces s-a redus cu 62%.
„Studiul KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 a fost prima demonstrație de eficacitate pentru un tratament experimental pentru cancerul de piele, în care s-a folosit ARNm. Este prima cercetare care arată că o terapie combinată oferă rezultate mai bune față de pembrolizumab în cazul bolnavilor cu melanom”, a declarat Kyle Holen, MD, vicepreședinte senior al Moderna.
Cancerul și efectele secundare
Tratamentul combinat nu a arătat că ar apărea efecte secundare. Numărul de pacienți care au raportat evenimente adverse legate de tratament a fost oarecum similar cu cei tratați doar cu KEYNOTE. Cele mai frecvente reacții adverse, atribuite mRNA-4157 (V940) au fost oboseala (60,6%), durerea la locul injectării (56,7%) și frisoane (49%).
Pe baza datelor din studiul de fază 2b Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA și Agenția Europeană pentru Medicamente au apreicat că poate fi vorba de terapie inovatoare pentru pacienții cu melanom cu risc ridicat.
În iulie, Moderna și Merck au anunțat lansarea unui studiu de fază 3, care evaluează mRNA-4157 [V940] în combinație cu pembrolizumab ca tratament adjuvant la pacienții cu melanom rezecat cu risc ridicat [stadiile IIB-IV]. Stéphane Bancel, directorul general al Moderna, consideră că un vaccin mRNA pentru cancerul de piele ar putea fi disponibil în 2025.
Moderna nu este singurul laborator care și-a propus să dezvolte un vaccin pentru cancer. BioNTech și Roche au propus un studiu clinic de fază 1 pentru un vaccin pentru cancerul pancreatic. În iunie 2023, Transgene și-a prezentat concluziile privind vaccinurile sale cu vectori virali împotriva cancerelor ORL și de papilomavirus. Ose Immunotherapeutics a ținut prima pagină cu vaccinul său pentru cancerul pulmonar avansat.