Doar unul sau două minute de exerciții fizice intense pe zi ar putea să reducă riscul de cancer, potrivit unui nou studiu. Această activitate poate include mersul pe jos, urcatul scărilor, activități casnice obositoare sau joaca cu copiii, potrivit Dr. Emmanuel Stamatakis, autorul principal al studiului care a fost publicat recent în revista JAMA Oncology.
Cancer prevenit prin exerciții fizice
Raportul s-a bazat pe datele a peste 22.000 de persoane din UK Biobank. Aceasta reprezintă o mare bază de date biomedicale și o resursă de cercetare care urmărește participanții la teste pe termen lung.
Participanții au declarat că nu făceau în mod regulat exerciții fizice în timpul liber. Ei au purtat accelerometre pentru a-și urmări VILPA. Termenul reprezintă activitatea fizică intensă și intermitentă în stilul de viață, după cum a precizat studiul:
„Până de curând, știam foarte puține lucruri despre activitățile desfășurate în cadrul vieții de zi cu zi care ating o intensitate ridicată", a declarat Stamatakis, profesor de activitate fizică, stil de viață și sănătate a populației la Centrul Charles Perkins și la Facultatea de Medicină și Sănătate de la Universitatea din Sydney, Australia.
Adulții care au încorporat activitate fizică intensă în reprize scurte de unul sau două minute au avut rate de incidență a cancerului cu peste 30% mai mici, a constatat studiul.
Înțelegerea impactului asupra sănătății al activității fizice intense în viața de zi cu zi este importantă
Persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat în timpul liber nu au nevoie de aceste exerciții. În schimb, rezultatele deschid mai multe opțiuni:
„Cel mai bun regim de activitate fizică este cel pe care fiecare persoană îl poate integra în rutina sa", a spus Stamatakis, potrivit CNN.
Cercetătorii au putut dovedi doar că mici explozii de activitate fizică au fost asociate cu o incidență mai mică a cancerului, nu că exercițiile fizice au cauzat în mod direct mai puțin risc de cancer, a declarat Dr. Glenn Gaesser, profesor în cadrul Colegiului de Soluții de Sănătate de la Universitatea de Stat din Arizona. Gaesser nu a fost implicat în cercetare.
Cu toate acestea, au existat indicii cu privire la motivul pentru care cele două ar putea fi legate:
„Studiile anterioare în fază incipientă (au arătat) că VILPA duce la îmbunătățiri rapide ale aptitudinii cardiorespiratorii", a declarat Stamatakis.
Aceste exerciții nu sunt menite să înlocuiască un program bun de exerciții fizice
În primul rând, VILPA nu necesită un angajament financiar sau de timp, a spus Stamatakis:
„Cercetările dobândesc noi informații despre cum arată un profil de mișcare sănătos. Nu trebuie neapărat să mergi în fiecare zi la sala de sport", a declarat Dr. Keith Diaz.
În al doilea rând, elimină principala scuză pentru a nu face exerciții fizice:
„Nu am suficient timp este cel mai frecvent motiv invocat pentru a nu face exerciții fizice. Dar cine este atât de ocupat încât să nu poată să facă 1-2 minute ... în timpul zilei?". a declarat Gaesser.