Evenimentul Zilei > International > Canada intervine în SCANDALUL momentului. Reuniune de URGENȚĂ: „Sunt provocări uriaşe”
Canada intervine în SCANDALUL momentului. Reuniune de URGENȚĂ: „Sunt provocări uriaşe”

Canada intervine în SCANDALUL momentului. Reuniune de URGENȚĂ: „Sunt provocări uriaşe”

Șefa diplomației canadiene, Chrystia Freeland, a precizat luni că pe 4 februarie Canada va găzdui, la Ottawa, o reuniune de urgență a Grupului de la Lima în privința crizei din Venezuela.

Majoritatea membrilor Grupului de la Lima – alcătuit din Canada şi ţări din America Latină şi Caraibe – l-au îndemnat pe preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, să renunţe la putere. Iar la întâlnirea de luni urmează „să se discute despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a-l susţine pe Juan Guaido şi poporul venezuelean”, a subliniat Chrystia Freeland.

„Sunt provocări uriaşe în domeniul securităţii, ajutorului umanitar şi imigraţiei”, a adăugat ea.

Venezuela, confruntată cu o gravă penurie alimentară şi de medicamente, precum şi cu o hiperinflaţie de 10.000.000% anunţată pentru 2019, traversează cea mai gravă criză din istoria sa recentă.

Miercuri, preşedintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat "preşedinte în exerciţiu" cu prilejul unei manifestaţii care a avut loc în capitala ţării, Caracas.

Această situaţie inedită a plasat ţara producătoare de petrol, ruinată după ce a fost cea mai bogată din America Latină, în centrul eşichierului diplomatic internaţional. De partea lui Juan Guaido se află în special Statele Unite, Canada, o mare parte a Europei şi Americii Latine, în timp ce Nicolas Maduro este susţinut de Rusia, China, Coreea de Nord, Turcia sau Cuba, informează Agerpres.