Proiectul care dezincriminează posesia de canabis, dezbătut de Camera Deputaților. Oamenii lui Cioloș nu renunță
- Iulia Moraru
- 2 februarie 2024, 13:26
Un grup format din deputați neafiliați, membri ai partidului condus de Dacian Cioloș, împreună cu deputatul USR Ilie Victor în calitate de inițiator, persistă în demersul lor pentru proiectul de lege ce propune dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum personal, în limita a trei grame.
De altfel, proiectul propune ca sancțiunile de ordin penal din consumul de canabis să fie înlocuite cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.
Proiectul privind consumul de canabis, respins de Senat
Propunerea legislativă include prevederea ca sumele rezultate din sancțiuni pentru posesia de canabis să fie direcționate către finanțarea programelor naționale de prevenire și furnizare de asistență medicală, psihologică și socială destinată consumatorilor de droguri.
„Proiectul nu este menit să susţină consumul de droguri, ci să-l combată. Hai să lăsăm zeci de mii de cadre MAI, ca atunci când vor identifica pe cineva pe stradă ca având asupra lui canabis în limita a trei grame, să aplice o (...) amendă usturătoare, iar cei 14 procurori, care acum se ocupă de mii de dosare, să poată să se focalizeze asupra traficului.
Trebuie să încurajăm DIICOT să îşi facă treaba combătând traficul”, a spus deputatul Andrei Lupu, unul dintre inițiatori.
Senatul a respins anul trecut proiectul legislativ, dar Camera Deputaților are rolul decizional.
În plen, raportul de respingere propus de Comisia juridică a fost susținut de 107 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și patru abțineri.
Camera deputaților va dezbate proiectul în perioada următoare
Proiectul privind dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu urmează să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru dezbateri.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a evidențiat în plen că grupul PNL se opune ferm consumului de droguri de orice tip.
„Cu o astfel de măsură deschidem Cutia Pandorei. Trebuie să promovăm modele educaţionale prin care tinerii să nu mai fie atraşi de aceasta unealtă a Diavolului, care sunt drogurile.
Educaţia reprezintă cel mai important mijloc de luptă împotriva traficului şi consumului de droguri”, a spus Tâgârlaş.
Pedepsele penale nu descurajează consumul de canabis sau alte droguri
Conform inițiatorilor proiectului, se constată că sancțiunile penale pentru posesia personală de canabis nu împiedică și nu descurajează consumul de droguri.
În schimb, astfel de sancțiuni duc la apariția și consumul de substanțe etnobotanice, dificultăți în accesul la informații și tratament, afectează cazierul celor identificați și complică activitatea parchetelor.
„Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame şi substituirea cu amendă contravenţională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale şi penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum şi eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantităţi mici de canabis şi eficientizarea activităţii forţelor de ordine.
Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puţin o dată, iar 51% susţin eliminarea pedepselor penale pentru canabis - însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, mai arată iniţiatorii propunerii legislative, Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu şi Daniel Toda, membri ai Reper.