Câmpul magnetic al Pământului a fost fisurat de o undă electromagnetică

Câmpul magnetic al Pământului a fost fisurat de o undă electromagneticăSursa: Arhiva EVZ

O undă misterioasă s-a izbit de câmpul magnetic al Pământului, provocând o fisură în magnetosferă. Barajul de plasmă ar putea duce la o furtună geomagnetică în cel mai scurt timp.

Originile undei nu sunt cunoscute cu exactitate, dar oamenii de știință cred că ar fi putut proveni dintr-o ejecție de masă lansată de pata solară, o regiune sclipitoare de pe suprafața soarelui care a eliberat o rafală de cel puțin opt erupții solare pe 14 decembrie. 

Un eveniment rar 

Petele solare sunt zone de pe suprafața soarelui în care câmpurile magnetice puternice, create de fluxul de sarcini electrice, se îndoaie înainte de a se rupe brusc. Eliberarea de energie care rezultă declanșează explozii de radiații numite erupții solare sau penele de material solar numite ejecții de masă coronală. 

Furtunile geomagnetice apar atunci când resturile solare energetice (majoritatea formate din electroni, protoni și particule alfa) sunt absorbite de câmpul magnetic al Pământului. Particulele solare trec prin atmosferă în apropierea polilor unde câmpul magnetic protector al Pământului este cel mai slab și agită moleculele de oxigen și azot - determinându-le să elibereze energie sub formă de lumină pentru a forma aurore colorate, cum ar fi aurora boreală.

Furtunile pot crea crăpături în magnetosferă, care rămân deschise ore întregi, permițând unor materiale solare să circule și să perturbe sateliții, comunicațiile radio și sistemele de alimentare. Furtuna poate cauza fluctuații minore în rețelele de energie și poate afecta unele funcții ale satelitului, inclusiv cele pentru dispozitive mobile și sisteme GPS. De asemenea, ar putea provoca apariția unei aurore la sud, până în Michigan și Maine.

Furtunile solare 

Astronomii știu încă din 1775 că activitatea solară crește și scade în cicluri, dar recent, soarele a fost mai activ decât se așteptau. Oamenii de știință anticipează că activitatea soarelui va crește constant în următorii câțiva ani, atingând un nivel maxim în 2025.

Cea mai mare furtună solară din istoria recentă a fost evenimentul Carrington din 1859, care a eliberat aproximativ aceeași energie ca 10 miliarde de bombe atomice de 1 megaton. După ce s-a izbit de Pământ, fluxul puternic de particule solare a prăjit sistemele telegrafice din întreaga lume și a făcut ca aurore mai strălucitoare decât lumina lunii pline să apară în Caraibe.

Dacă un eveniment similar s-ar întâmpla astăzi, oamenii de știință avertizează că ar provoca daune în valoare de trilioane de dolari, ar declanșa pene de curent pe scară largă și ar pune în pericol mii de vieți, potrivit Live Science. 

Ne puteți urmări și pe Google News