Câmpia ulcioarelor gigant, unul din cele mai stranii locuri de pe Pământ | GALERIE FOTO

Câmpia ulcioarelor gigant, unul din cele mai stranii locuri de pe Pământ | GALERIE FOTO

O câmpie din Laos pe care se află mii de ulcioare imense, vechi de peste două mii de ani, oferă o panoramă suprarealistă, dar este şi unul dintre cele mai mari mistere arheologice ale lumii. Nimeni nu ştie cine, când şi de ce a creat imensele vase, iar legendele localnicilor vorbesc despre uriaşi care ar fi trăit aici în preistorie.

”Câmpia ulcioarelor” din provincia Xieng Khouang a Laosului este unul din cele mai misterioase locuri de pe Terra. Aici se găsesc mii de vase din piatră, împrăştiate pe sute de kilometri pătraţi în apropiere de Phonsavan, în nord-estul ţării. În ciuda numelui, zona este mai mult deluroasă, iar ulcioarele, unele înalte de peste trei metri şi cântărind mai multe tone, continuă să îi intrige pe arheologii care nu au reuşit să le dezlege misterele, relatează smithsonian.com, citat de descopera.ro.

Arheologii francezi au început să investigheze vasele la începutul secolului al XX-lea. Henri Parmentier, care a fost în Laos în 1923, a descoperit că aceste ulcioare imense ar fi conţinut, în general, una sau două vase negre, unul sau două securi de mână, un ”obiect bizar” despre care a concluzionat că ar fi fost o lampă, mărgele de sticlă, mărgele găurite de cornalină, cercei din piatră sau din sticlă, clopote din bronz şi ”frecvent, resturi de oase umane”. Majoritatea acestor obiecte au fost însă furate de-a lungul anilor. Cele mai multe detalii despre aceste vase din piatră ar fi fost făcute publice de un alt arheolog francez, Madeleine Colani, care ar fi publicat în anii 1930 o carte de peste 700 de pagini despre ”Câmpia ulcioarelor”.

Experţii sunt de părere că aceste obiecte datând de peste 2000 de ani ar fi fost folosite pentru ceremonii de înmormântare, însă legendele locale vorbesc despre ”un trib de giganţi le-ar fi folosit pe post de potire de vin pentru sărbătorirea unei mari victorii”.

Vase similare au fost descoperite şi în India, însă este incert care civilizaţie le-ar fi creat.

Regiunea este însă în mare pericol, atrage atenţia UNESCO, care a inclus valorosul sit în patrimonial său mondial. În anii 1960 şi 1970, în timpul războiului din Indochina, forţele americane au aruncat două milioane de tone de bombe în Laos, unele şi în ”Câmpia ulcioarelor”. Craterele sunt vizibile şi astăzi, însă în regiune ar putea existe bombe, mine de teren şi alte arme care nu au explodat încă.