„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i așteaptă pe șoferi

„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i așteaptă pe șoferi accident. Sursa foto: Dreamstime

O campanie specială împotriva accidentelor rutiere, menită să schimbe stereotipurile de gen, a fost lansată de o asociație franceză. Ideea îndrăzneață are la bază datele Observatorului francez pentru siguranța rutieră, potrivit cărora 84% din accidentele rutiere mortale au fost cauzate de bărbați în perioada 2022-2023. Șoferii sunt responsabili și pentru 93% din accidentele produse sub influența alcoolului.

Campanie inedită împotriva accidentelor rutiere

Campania are astfel și scopul de a respinge ideea că bărbații sunt mai buni la volan decât femeile. „Trebuie doar să ne uităm la cifre pentru a demonstra că această idee preconcepută nu are nicio bază - în special statistici. Cifrele sunt clare: pentru a rămâne în viață la volan, cel mai bun lucru pe care îl pot face bărbații este să adopte același comportament ca și femeile. Atunci ar scădea numărul accidentelor, precum și numărul victimelor”, a transmis asociația franceză, potrivit Adevărul.

Psihologii nu cred în această campanie

„Probabil că vor privi așa, ca o reclamă cel mult amuzantă, însă nu o să aibă un impact. Vor fi foarte multe glume pe seama asta sau vor fi aluzii atunci când cineva conduce într-un anumit stil. Nu cred că are un efect benefic”, susține psiholoaga Keren Rosner. Ea consideră că penalizarea va rămâne cea mai eficientă metodă, pentru că ”majoritatea știu teoria, dar nu o aplică”.

UNSAR

Sursă foto: Dreamstime.com

Femeile sunt mai prudente la volan

Femeile sunt mai prudente la volan decât bărbații, arată datele europene, inclusiv de cele ale Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC). Șoferițele sunt implicate în doar 20% din accidentele rutiere grave. Bărbații sunt mai agresivi și depășesc mai frecvent viteza legală. Femeile au o probabilitate de 8 ori mai mică să fie implicate într-un accident mortal decât bărbații, mai spun datele citate de organizația franceză.

În țara noastră, femeile au cauzat 500 de accidente rutiere, față de mai mult de 2.800 produse de bărbați. Cu toate astea, româncele care au permis de conducere sunt de două ori mai puține decât bărbații.