În preajma campaniei electorale, ministrul sănătăţii a redirecţionat trei computere tomograf către trei localităţi în care candidează fruntaşi liberali.
Cu patru zile înainte de începerea campaniei electorale, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat un ordin prin care trei computere tomograf au fost „redirecţionate“ de la spitalele din Bacău, Craiova şi Timişoara către spitale din Alba, Călăraşi şi Zalău. Coincidenţă, ministrul sănătăţii candidează el însuşi pentru un scaun de deputat de Călăraşi.
Iniţial, ministrul sănătăţii semna în luna decembrie, anul trecut, un ordin privind repartizarea unor computere tomograf la 12 spitale din ţară. În urmă cu patru zile, el a semnat un contraordin prin care trei dintre aceste tomografe îşi schimbau destinaţia.
Nicolăescu: „nu cunosc datele problemei“
Contactat telefonic, Eugen Nicolăescu afirmă că nu cunoaşte datele problemei, chiar dacă el a semnat documentul. „Habar nu am despre ce e vorba! Nu pot nici să infirm, nici să confirm că tomografele au ajuns în altă parte. Pur şi simplu, nu cunosc datele problemei“, a declarat ministrul Nicolăescu.
Directorul Spitalului Judeţean din Timişoara, Marius Craina, pare resemnat după ce a aflat de contraordin. „M-a luat prin surprindere. Nu cunosc motivul pentru care ne-a fost retras tomograful. Eram atât de încântat de achiziţia lui! Dar se pare că nu am avut noroc“, ne-a spus Craina.
Dezamăgire
Văduvit de tomograf a fost şi Spitalul Judeţean din Craiova. „Nu ştiu nimic. Oficial, nu am primit nimic în acest sens! Rămâne să văd zilele astea“, a declarat directorul Cristina Calangiu.
„Anul trecut, ministrul a emis un ordin prin care noi trebuia să primim un tomograf foarte performant, de ultimă generaţie. Unul dintre cele mai performante din ţară. A fost o mare bucurie pentru noi, mai ales că de mult timp am făcut demersuri să-l obţinem“, a declarat Dan Stoica, managerul Spitalului Judeţean Bacău. Stoica spune că va avea mari probleme în următoarea perioadă, pentru că tomograful din dotarea spitalului judeţean e stricat.
„Intrări“ la minister, pe filieră liberală
De partea celalată, directorii spitalelor care au primit „cadoul“ ministrului sănătăţii recunosc că au existat anumite „intrări“ la minister, pe filieră liberală. „Nu vă ascund faptul că, de un an, deputatul liberal de Alba, Nicolae Popa, tot încearcă să atragă spre noi tomograful. Doamne, bine că a reuşit! Nu contează cum, important e că am câştigat un tomograf!“, a declarat Călin Potor, directorul Spitalului Judeţean Alba.
„Dacă a reuşit el să facă aşa ceva pentru noi, am să botez tomograful cu numele lui. Am să-i spun «Tomograful Popa». Şi-o să zic şi «Săru’ mâna, boierule!»“, a mai adăugat directorul spitalului.
La rândul lui, directorul Spitalului Judeţean din Călăraşi, Victor Verinceanu, recunoaşte că tomograful a fost ajuns la el pentru că ministrul sănătăţii candidează pentru un loc de deputat fix în colegiul 1 din Călăraşi. „Nicolăescu e un apropiat de-al nostru, mai ales că vrea că fie deputat de Călăraşi. Cred că a intervenit şi el în toată povestea asta“, îşi freacă mâinile directorul Verinceanu, el însuşi membru PNL.
„Eu chiar eram în negocieri cu nişte particulari cărora urma să le închiriez un spaţiu, ei urmând să atragă fonduri structurale pentru a cumpăra un tomograf. Acum, dacă ne-a venit unul cadou, e foarte bine!“, a mai adăugat acesta. Verniceanu a adăugat că este normal să primească un tomograf: „Suntem aproapte de autostradă, într-o zonă în care se produc frecvent accidente“, a explicat el.
Şi directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Ioan Mureşan, e mulţumit de întorsătura pe care au luat-o lucrurile. „Aparatul a fost redistribuit în urma unei licitaţii organizate anul trecut de Ministerul Sănătăţii şi Familiei, redirecţionarea acestuia către spitalul din Zalău efectuându-se prin ordinul ministrului sănătăţii“, ne-a declarat el. Mureşan a recunoscut că acest lucru e posibil să fi fost făcut la insistenţele deputatului liberal Mirel Taloş, care candidează pentru un nou mandat de deputat în colegiul Zalău. (Au contribuit Iulian Duma şi Andreea Pocotilă)
VIZITĂ DE LUCRU
Ministrul, primit cu onoruri şi de mame dezamăgite
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi era ieri după-amiază zarvă mare. Totul era pus la punct pentru o vizită- surpriză de la Bucureşti. Cel aşteptat: nimeni altul decât ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Cel care, potrivit localnicilor, de când şi-a anunţat candidatura la Călăraşi, îşi face timp să treacă prin zonă tot mai des.
„Tot vine, vine, am uitat şi de pastile“
„Nu e prima dată când ne vizitează domnul ministru. A mai fost pe la noi, de când cu campania asta politică. Când ajunge, poate îl însoţesc până la intrare“, spune, mândru, portarul. Nici pastilele de diabet nu şi le-a luat, de emoţie, tot cu gândul la domnul ministru. „Ce să-i faci? Tot zice că vine, vine, şi am uitat şi de pastile“, spune angajatul şi mai aruncă câte un ochi spre poartă. Vizita, anunţată iniţial pentru dimineaţă, a fost amânată pentru ora patru, poate cinci. E deja trecut de patru şi tot nimic.
Numele ministrului, cu litere de-o şchioapă
Un pic mai în faţă, în curtea unităţii, în faţa intrării principale, doi angajaţi ai spitalului se învârt pe lângă o maşină roşie, ce poartă pe portiere numele candidatului PNL de Călăraşi, actual demnitar. Cei doi nu se pot hotărî cum să parcheze maşina mai bine, aşa încât numele oficialului să fie cât mai vizibil de la intrare. „Pune-o puţin câş, nu o lipi de trotuar, că nu se vede bine scrisul“, apreciază unul dintre ei. Celălalt, brancardier al spitalului, proprietar al maşinii şi „membru şi simpatizant PNL“, se urcă iar la volan şi trage maşina mai în faţă şi mai câş. Acum e mai bine. Amândoi sunt mulţumiţi de rezultat: numele ministrului, cu litere de-o şchioapă, se vede lesne de la poartă.
„Deşi e om normal, e important“
Pe scările spitalului, câteva angajate mătură de zor şi stropesc peste tot cu apă să nu se ridice praful. Câţiva metri mai încolo, la cealaltă intrare în spital, mai mulţi doctori au ieşit deja afară, să-l întâmpine pe ministru.
În faţa lor, lângă scări, o droaie de copii se agită de zor. Mamele lor nu sunt însă la fel de fericite. „Ne-au scos special afară, că vine ministrul. Păi, e normal aşa?“, spune una dintre ele. Dar nu pleacă. Mai stă, că poate apare ministrul, care, „deşi e şi el tot om normal, e important“.
La 17 şi câteva minute apare şi ministrul. Nu stă însă la discuţii, se grăbeşte, că e în vizită de lucru. „Sunt aici în calitate de ministru, nu de candidat. N-am timp de vorbit“, spune Nicolăescu. Şi lasă în urmă nişte mame, care îşi trag copiii la o parte, dezamăgite nevoie-mare. ( Andreea Pocotilă )